Home Forums Spijsverteringstelsel Verhoogde nuchtere glucose na inspanning

  • Verhoogde nuchtere glucose na inspanning

    Posted by Cindy Bijnen on 2023-03-20 om 09:44:41

    Hoi hoi,

    Ik wil graag advies! Ik weet dat iemand met diabetes type 2 een verhoogde glucose kan krijgen na inspanning. Nu heb ik een patiënt die dit stuurt:

    Op de dag van de bloedafname begon ik met een nuchtere suiker van 7.1 ik heb van 08.00 tot 09.00 gefietst op de Fietstrainer 9.3 daarna naar de bloedafname op de fiets en weer terug nog steeds nuchter 10.4. vanwege mijn vermoeidheid in de middag geslapen en tegen de avond 6.8

    Dan gisteren dus zondag een nuchtere suiker 6.9 op de fiets naar airport 9.3 nog steeds nuchter na terugkomst 10.2 de middag bijna 3 uur geslapen en voor de avond maaltijd 6.8

    Hoe kan het dat ik zo’n verhoogde bloedsuikerspiegel heb terwijl ik nuchter ben en volop heb bewogen.

    Zowel bij de huisarts als keer diabetes2 om word gezegd dat je veel moet bewegen en met dat bewegen zou ik dan verwachten dat de glucose zou zakken ipv stijgen.

    Hoe kan ik het in patiënten taal uitleggen hoe dit precies werkt?

    Danielle antwoordde 1 year, 9 months ago 2 Members · 1 Antwoord
  • 1 Antwoord
  • Danielle

    Administrator
    2023-03-21 om 14:35:06

    Hoi Cindy,

    Ik kan via het internet natuurlijk geen 1-op-1 medisch advies geven. Dus over specifiek deze persoon kan ik niks zeggen: De behandelend arts kan dat wel.

    Wel kan ik uitleggen over de theorie erachter:
    De meeste diabetici merken een glucoseverlaging bij sporten: Glucose wordt verbruikt, en daarmee daalt de spiegel.

    Maar sommige mensen zien juist een stijging: Sporten wekt een sympathische reactie in ons op (de fight or flight reactie): Dit zorgt voor vrijkomen van adrenaline en cortisol. En adrenaline werkt glucose-verhogend. Over het algemeen wordt dit met name bij intensieve sporten gezien: denk aan Zware gewichten heffen, sprinten (rennen / wielrennen), competatieve sporten, high intensity training, etc.

    Een andere verklaring zou eten vóór sporten kunnen zijn. Sommige mensen anticiperen op de glucosedaling door voorafgaand meer te eten. Maar goed, dat geldt in nuchter sporten natuurlijk niet.

    Over het algemeen geldt dat sporten mét glucoseverhoging gezonder is dan niet sporten (om de piek te voorkomen). Dit hoeft dus geen reden te zijn om te stoppen met sporten. Mochten er zorgen zijn om de stijging, dan kan de behandelend arts meedenken over de specifieke individuele situatie!

    Denk dan aan zaken zoals:
    – De tijd van sporten veranderen eens proberen. ‘s Ochtends hebben we een cortisol piek (wat glucoseverhogend werkt), en smiddags is het juist wat lager. Bij ‘s ochtends sporten komt daar blijkbaar de glucoseverhogende piek bovenop. Dezelfde sportsessie ‘s middags doen zou al kunnen helpen om minder glucoseverhoging te hebben, omdat het cortisol dan meehelpt.
    – Misschien moeten er aanpassingen gedaan worden in de medicatie (langwerkende insuline vs kortwerkende insulines met name)
    – Even uitproberen qua koolhydraten die je eet voorafgaand aan het sporten.

    Hopelijk heb je hier wat aan! Groetjes, Danielle

Log in to reply.