• Danielle

    Administrator
    2023-03-30 om 12:40:39

    Hoi Marielle,

    Wat ik er van vind is eigenlijk irrelevant: Alle medicatie en medische hulpmiddelen hebben voor- en nadelen en zullen voor sommigen **DE FANTASTISCHE OPLOSSING** zijn, en voor anderen juist een minder geschikte oplossing 😉

    Vooral rondom anticonceptie wordt nog wel eens heel zwart-wit gedaan over goed / slecht, maar dat is te ongenuanceerd eigenlijk. Het is een rode vlag als iemand in termen van goed / slecht spreekt over medicatie en zeker over anticonceptie: Er is namelijk niet 1 juiste manier voor iedereen.

    De Ladycomp en Daysy zijn allebei methoden waarbij dmv lichaamstemperatuur de cyclus ‘in de gaten’ wordt gehouden en zo (bij kinderwens) de goede dagen gepland kunnen worden om een baby te maken… of juist (bij geen kinderwens) die dagen vermeden kunnen worden om te proberen juist géén baby te maken. Officieel valt dit type anticonceptie onder het kopje ‘periodieke onthouding’. En dat is 1 van de minder betrouwbare vormen van anticonceptie.

    Voordelen:
    → Je hoeft alleen je temperatuur te meten, je hoeft geen medicijnen te slikken, en je hebt geen last van bijwerkingen zoals je die zou kunnen hebben bij hormonale anticonceptie.
    → Je houdt je eigen cyclus, sommige mensen kunnen dit prettig vinden

    Nadelen:
    → Je moet even handig worden met de gebruiksregels, en ze moeten bij je lifestyle passen. Ik heb even opgezocht voor de ladycomp : je moet meten na minstens vijf uur slaap en mag niet je bed uit zijn geweest. Is dat wel zo, dan moet je nog minstens een uur blijven liggen (en je moet dus qua lifestyle de mogelijkheid daarvoor hebben). Ook werkt het apparaat het best bij regelmatige metingen, dus het liefst elke ochtend op hetzelfde tijdstip (ook hierbij is het dus belangrijk om in het weekend dezelfde tijd te meten als doordeweeks, voor uitslapers is het dus bijv minder praktisch). Bovendien heeft het geen zin te meten als je lichaamstemperatuur abnormaal is, bijvoorbeeld omdat je ziek bent of de avond ervoor veel heeft gedronken (ben je een grootse stapper? Dan is dit misschien ook niet de optimale anticonceptie keuze).
    → De kans op zwangerschap is groter dan bij andere beschikbare anticonceptie methodes (7 per 1000 vrouwen die het een jaar gebruiken bij ideaal gebruik (dit is dus alleen een theoretisch getal – niemand gebruikt anticonceptie zoals ideaal gebruik), rond de 50 per 1000 vrouwen die het een jaar gebruiken volgens ‘normaal’ gebruik. (Ter vergelijking: een spiraal zorgt voor 5 zwangerschappen per 1000 vrouwen die het een jaar gebruiken) = Als je ECHT-ECHT-ECHT NIET zwanger wil worden is dit dus ook niet een ideale optie.
    → Het is vrij duur, en wordt niet altijd vergoed.
    → Als je cyclus van nature onregelmatig(er) is, dan is dit ook niet de meest handige methode. Deze methode is vooral geschikt als je een regelmatige cyclus hebt (oftewel elke maand duurt het hetzelfde aantal dagen)
    → Je houdt je eigen cyclus, voor sommigen geeft dit juist veel (premenstruele dan wel menstruele) klachten. Daar werkt deze methode niet tegen natuurlijk.

    Conclusie
    → → Het zal per persoon verschillen welke anticonceptie ideaal is ← ←
    = Deze vorm van anticonceptie kan goed passen bij iemand met een regelmatige cyclus, die een rustig/voorspelbaar (sociaal) leven heeft, een ruime portemonnee heeft, en het niet erg vindt om sommige dagen van de week geen seks te ‘mogen’ hebben, en waarbij het niet het einde van de wereld is als je toch zwanger raakt.

    = Deze vorm is minder geschikt als iemand een onregelmatige cyclus heeft, of een druk/onregelmatig leven leeft, een kleine portemonnee heeft, graag wat vrijer is in de dagen waarop seks gehad ‘mag’ worden, of waarbij iemand echt-echt-echt niet zwanger wil worden. Of als iemand niet dagelijks met de anticonceptie bezig zou willen zijn.

    Keuze maken:

    Thuisarts heeft hele handige keuzekaarten beschikbaar, waar je de voor- en nadelen van allerlei verschillende soorten anticonceptie naast elkaar kan zien. Met een markeerstift kan je eigenschappen markeren die bij jou situatie passen, en dan kun je heel makkelijk erachter komen welke vormen van anticonceptie goed bij jou passen. Vervolgens kan je deze keuzekaart bespreken met de huisarts en tot een keuze komen. En mocht de overweging (door bijv veranderingen in wensen, lifestyle, of bij bijwerkingen) anders komt te liggen, dan kan dat weer met de huisarts besproken worden en worden aangepast.

    Keuzekaarten:
    https://www.thuisarts.nl/zwangerschap-voorkomen/ik-wil-voorkomen-dat-ik-zwanger-word-wat-kan-ik-kiezen (kopje: Welk voorbehoedmiddel past bij mij). Onderstaande links worden regelmatig geupdate, dus als onderstaande niet meer werken moet je even via de thuisartspagina over ‘zwangerschap voorkomen’ er naartoe klikken.
    Keuzekaart anticonceptie beste bescherming: https://www.thuisarts.nl/file/3128/download?token=RYsuga6-
    Keuzekaart anticonceptie zonder hormonen: https://www.thuisarts.nl/file/2658/download?token=ONiy9out
    Keuzekaart anticonceptie tijdens borstvoeding: https://www.thuisarts.nl/file/3130/download?token=-M-TIoC3

    Hopelijk heb je hier wat aan 🙂 Groetjes, Danielle

  • marielle77

    Member
    2023-03-30 om 12:48:44

    Super! Heel erg bedankt voor je uitgebreide antwoord @JufDanielle .

Log in to reply.