Home Forums Moleculen, cellen en weefsels Kristalloïde osmolariteit

  • Danielle

    Administrator
    2023-04-17 om 15:28:45

    Hoi Stefanie!
    Osmolariteit is een maat voor het aantal deeltjes (moleculen of ionen) dat aanwezig is in een oplossing. Een kristalloïde oplossing is een oplossing die bestaat uit kleine moleculen of ionen die gemakkelijk door een semipermeabel membraan kunnen passeren, zoals het celmembraan van een cel.

    Wanneer een cel in contact komt met een oplossing met een hogere osmolariteit dan de osmolariteit van de vloeistof binnen de cel, zal er water uit de cel stromen om de osmotische druk te compenseren en de concentratie van de opgeloste stoffen in balans te brengen. Dit heet osmose. Als de oplossing buiten de cel een lagere osmolariteit heeft dan de oplossing binnen de cel, zal er juist water naar binnen stromen. Hierover leer je meer in de les Diffusie, osmose en actief transport (het deel over osmose): https://jufdanielleacademie.com/courses/routekaart-moleculen-cellen-en-weefsels/lessons/diffusie-osmose-actief-transport/

    Dit is belangrijk om te weten, omdat dit mechanisme veel gebruikt bij de behandeling van aandoeningen die gepaard gaan met verstoringen in de osmolariteit, zoals uitdroging. Door het toedienen van een kristalloïde oplossing kan de osmolariteit in het lichaam worden aangepast en kan het vocht- en elektrolytenevenwicht worden hersteld.

    Het is ook belangrijk om te weten dat kristalloïde oplossingen niet selectief zijn in wélke stoffen ze door het membraan kunnen transporteren, dus ze kunnen leiden tot een verandering in de elektrolytenbalans in het lichaam. Dit kan soms leiden tot complicaties, vooral bij langdurig gebruik of in grote hoeveelheden. Zie hiervoor de les over Elektrolytstoornissen: https://jufdanielleacademie.com/courses/routekaart-spijsverteringsstelsel/lessons/elektrolytstoornissen/

    In het algemeen geldt dat een isotone kristalloïde oplossing (bijvoorbeeld 0,9% NaCl) een osmolariteit heeft die vergelijkbaar is met die van het lichaamsvocht, terwijl een hypotone oplossing een lagere osmolariteit heeft en een hypertone oplossing een hogere osmolariteit.

    Hopelijk heb je hier wat aan 🙂
    Groetjes, Danielle

    Diffusie, Osmose, Actief Transport

Log in to reply.