Home Forums Ademhalingsstelsel Vraag mbt zuurstof en COPD

  • Vraag mbt zuurstof en COPD

    Posted by Leabx on 2023-05-22 at 11:15:48

    Hallo,

    Klopt het dat een COPD patiënt maximaal 2LO2 mag krijgen? Wanneer spreek je van stapelen? En hoe komt het dat iemand gaat stapelen?

    Het is mij namelijk niet helemaal duidelijk..

    Groetjes Larissa

    Danielle replied 1 year, 3 months ago 2 Members · 1 Reply
  • 1 Reply
  • Danielle

    Administrator
    2023-05-22 at 14:03:16

    Hoi Larissa,

    Dat soort regels zijn er weinig in de geneeskunde hoor 😉 Dus nee, het is niet dat dat een strict maximimum is van 2 liter zuurstof. Wel is het een veelgebruikt maximum, dus je zal het veel tegenkomen: De meeste zuurstofgebruikers zitten op 1 of 2 liter per minuut. Soms kan het tijdelijk nodig zijn wat meer of minder te doen. Dit wordt per patient afgesproken op basis van diens zuurstofbehoefte.

    Het concept van “stapelen” heeft inderdaad te maken met zuurstoftherapie bij COPD-patiënten.
    Normaal ademen mensen (=zonder COPD) op hun CO2-spiegel in het bloed, oftewel de afvalstof eigenlijk die we willen uitademen. Als CO2 stijgt, dan wordt er een ademhaling ingezet en blaas je de CO2 uit. De CO2 daalt in het bloed, en stijgt daarna weer omdat onze cellen weer afvalstof maken. Dit stijgt door totdat de bovendrempel wordt bereikt, en een nieuwe ademhaling wordt ingezet.

    Maar bij COPD patienten is dat CO2 aaaaaltijd veel te hoog, en dus schakelt de hersenstam over op de O2-spiegel als ademprikkel. O2 in het bloed daalt, we hebben meer nodig, en dus wordt er een ademhaling ingezet. Hierop stijgt het O2, en daalt het weer langzaam naarmate de cellen het zuurstof verbruiken. Vervolgens wordt de benedendrempel bereikt om weer een ademhaling in te zetten en je haalt weer adem.

    Maar goed… Als je dus mensen die ademen op een O2-prikkel heel veel O2 geeft:
    <b style=”font-family: inherit; font-size: inherit; color: var(–bb-body-text-color); background-color: var(–bb-content-background-color);”>Dan stoppen ze met ademhalen! OEPS! (=de benedendrempel in de hersenstam wordt niet meer bereikt, en dus wordt er geen automatische ademhaling aangestuurd!). Dit leidt tot CO2 stijgingen in het bloed, in grote hoeveelheden is dat heel gevaarlijk (=hypercapnie, dit kan je zien bij een bloedgas). In de praktijk zijn de eerste symptomen een vertraagde ademhaling (voordat de ademhaling meteen stopt hoor), en verzuring van het bloed bij inspanning.

    Hopelijk heb je hier wat aan!
    Groetjes, Danielle

Log in to reply.