Home Forums Ademhalingsstelsel regulering ademhaling

  • regulering ademhaling

    Posted by laraseerden on 2023-12-08 at 11:36:38

    hey, ik kan nergens iets makkelijks vinden over de regulering van de ademhaling. Het gaat dan over de medulla en de pons, chemoreceptoren en mechanische receptoren. kan iemand mij hierbij helpen?

    Danielle replied 8 months, 3 weeks ago 2 Members · 1 Reply
  • 1 Reply
  • Danielle

    Administrator
    2023-12-08 at 14:34:56

    Hoi Lara!

    Deze termen kunnen inderdaad wat complex klinken, maar hopelijk helpt deze uitleg erbij:

    Medulla en Pons:
    → De medulla oblongata en de pons zijn beide onderdelen van de hersenstam, die verantwoordelijk is voor verschillende vitale functies, waaronder ademhaling. Deze reguleert het basisritme en de diepte van de ademhaling. Beetje zoals de sinusknoop het hartritme reguleert geeft de medulla eigenlijk het tempo voor de (onbewuste/automatisch) ademhaling aan. Als mensen het over het ademhalingscentrum in de hersenstam hebben, hebben ze het dus eigenlijk over de medulla: Hier begint het allemaal 😉

    → De pons (en eigenlijk ook andere hersendelen zoals de thalamus, het limbisch systeem, en ook onze hersenschors) speelt vooral een rol bij het aanpassen van de ademhaling op basis van informatie uit hogere hersencentra. Stel: je bedenkt nu “ik wil even sneller ademhalen” ofzo, of het lichaam krijgt een andere prikkel om zoiets te doen, dan kun je dat regelen buiten de medulla om.

    Chemoreceptoren:
    Chemoreceptoren zijn sensoren die veranderingen in de chemische samenstelling van het bloed kunnen detecteren. Als je het hebt over ademhaling zijn er specifieke chemoreceptoren, zoals de centrale chemoreceptoren in de medulla, die gevoelig zijn voor veranderingen in het CO2-niveau en de pH van het bloed.

    → Wanneer het CO2-niveau stijgt, wat leidt tot een toename van zuurgraad (lagere pH), stimuleert dit de centrale chemoreceptoren om de ademhaling te verhogen en zo meer CO2 uit te ademen. Dit is waarom CO2 onze belangrijkste ademprikkel is.

    Mechanische receptoren:
    Mechanische receptoren bevinden zich in de longen, borstwand en bloedvaten. Ze reageren op fysieke aspecten van de ademhaling. Denk bijvoorbeeld: stretchreceptoren in de longen worden geactiveerd wanneer de longen uitrekken tijdens inhalatie. Dit stuurt signalen naar de medulla en pons om de ademhaling te remmen en bijvoorbeeld overmatig rekken van de longen te voorkomen.

    Is het nu iets duidelijker? 😉
    Groetjes, Danielle

Log in to reply.