Home Forums Ademhalingsstelsel astma en NSAID

  • wavwijk

    Member
    2023-12-15 at 23:38:45

    Hai,

    Goede vraag!

    Hier heb ik wel een leuk artikel. https://www.ariez.nl/wp-content/uploads/2018/08/110-115.pdf

    Houd je vast:

    “Verondersteld wordt, dat in gevoelige individuen COX-1-remming en verminderde prostaglandine- synthese de activatie triggeren van mestcellen en eosino- fielen, waardoor inflammatoire mediatoren worden vrijgemaakt die de klachten veroorzaken.”

    Gevoelige patiënten wordt mee bedoeld dat deze mensen al een onderliggende chronische luchtwegaandoening zoals astma en/of rinosinusitis hebben of poliepen.

    NSAIDs zorgen voor COX1 remming. Door minder COX1 is er een verminderde prostaglandine aanmaak, dit zorgt dat het lichaam zijn immuunsysteem aanzet in de vorm van mestcellen en witte bloedcellen die juist weer zorgen voor de klachten even simpel vertaald. (Zo begrijp ik het)

    COX1 volgens wiki

    “cyclo-oxygenase 1 (COX-1): zorgt voor de productie van prostaglandinen die een rol hebben in ontsteking maar zorgt ook voor homeostase in normaal weefsel..”

    Prostaglandine volgens wiki

    “Prostaglandinen zijn hormoonachtige stoffen die op lokaal niveau (paracrien) werkzaam zijn in het reguleren van vele fysiologische processen, zoals bij ontstekingen, pijn, koorts, verwijding en vernauwing van bloedvaten (vasodilatatie respectievelijk vasoconstrictie), longrijping, de bevalling en de bloedstolling. Voorts beschermen ze de maagwand tegen de zure maaginhoud..”

    Mestcellen volgens wiki

    Mestcellen maken deel uit van het immuunsysteem, waarbij ze, omdat ze met een grote affiniteit antigeen-specifieke IgE antilichamen op hun celmembraan kunnen binden, zich kunnen binden met antigenen of allergenen die het lichaam binnenkomen. Dat kan bijvoorbeeld via de longen (astma) of via de slijmvliezen (hooikoorts) of door injectie (allergische reactie op insectensteek) of soms door de mond (type I voedselallergie).

    Als een antigeen door meer dan 1 IgE molecuul wordt ‘gepakt’ (dit heet cross-linken) vindt degranulatie plaats: de granula (hierboven korrels genoemd), die eigenlijk pakketjes met mediatoren zijn, migreren naar de celmembraan en storten hun inhoud door exocytose buiten de cel uit, waarbij stoffen zoals histamine vrijkomen en lokaal de immuunrespons versterken door andere cellen van het immuunsysteem vanuit het bloed naar de lokale infectie te brengen door de bloedvatdoorlaatbaarheid te vergroten.

    Eosinofielen zijn een bepaald soort witte bloedcellen.

    Bedankt voor de leerzame avond 😊

  • stijn

    Member
    2023-12-16 at 13:25:58

    Amai idd leerzaame avond 😯 , bedankt voor te delen, zeer goede informatie en veel haha 😉, tip: let op met Wikipedia

    Merci 🙏

Log in to reply.