Home › Forums › Ademhalingsstelsel › V/Q verhouding copd
-
V/Q verhouding copd
Posted by Dees on 2024-04-12 om 21:59:27Klopt het dat de v/q verhouding toch 1 blijft omdat je zowel perfusie probleem hebt als ook ventilatie?
En hoe zit het met de wet van flick hierbij?
Danielle antwoordde 8 months, 1 week ago 2 Members · 1 Antwoord -
1 Antwoord
-
Hmm…. een situatie waarbij de V/Q normaal is bij een COPD patiënt ken ik eigenlijk niet…
Het enige wat ik kan bedenken is puur theoretisch, kan me niet voorstellen dat het vaak in de praktijk voorkomt haha. Hopelijk kan je me volgen: Kenmerkend aan COPD is dat er vaak regionale verschillen zijn in ventilatie en perfusie, waardoor de V/Q per longgebied verschilt en dus de uiteindelijke gemiddelde V/Q een inschatting is voor het hele longgebied. Stel 1 gebied heeft juist overventilatie (V>Q) en een ander gebied onderventilatie (V<Q), dan zou het gemiddelde rond de 1 uit kunnen komen. Maaarrr ik zie dat niet heel snel gebeuren eigenlijk. Heb jij het bij een casus gezien? Interessant hoor! Misschien leuk om die patient dan na te bespreken met de behandelaars om te redeneren waar die “abnormaal normale” V/Q vandaan komt.
De wet van Fick is relevant bij de gaswisseling. De gaswisseling wordt beinvloed door:
→ De oppervlakte waar het kan plaatsvinden (bij COPD/emfyseem verminderd oppervlak)
→ De drukgradiënt (bij COPD/air trapping verminderde gradiënt)
→ De dikte van het membraan: Hoe dikker de wand hoe minder goed gaswisseling kan plaatsvinden (bij COPD/fibrose zijn vooral de hogere luchtwegen verdikt, maar kan ook de alveoluswand dikker zijn)
De mogelijkheid tot gaswisseling wordt dus heel erg beinvloed door het ziekteproces COPD.Groetjes, Danielle
Log in to reply.