Home › Forums › Urinewegstelsel › Invloed van dieet
-
Invloed van dieet
Posted by Jacqueline on 2024-06-11 om 17:05:56In het filmpje over de nieren wordt verteld dat je dieet geen invloed heeft op de pH waarde in je bloed.
Heeft je dieet wel invloed op de pH waarde van bv je maag, speeksel?
Of worden deze vragen juist beantwoord in de filmpjes over voeding?
Danielle antwoordde 6 months, 1 week ago 2 Members · 3 Antwoorden -
3 Antwoorden
-
Hoi Jacqueline,
De bloed pH zal inderdaad niet veranderen door dieet.
Maar maagsap zal wel kortdurend veranderen, met name zure producten (citrusvruchten, tomaten, etc) kunnen het maagsap tijdelijk zuurder maken. Alkalische producten zullen minder invloed hebben (pas in grote hoeveelheden), aangezien dat veelal wordt weggevangen door het zuur in het maagsap.Ook onze urine kan basischer en zuurder worden, o.a. obv wat we eten en drinken. Dit is een direct gevolg van de compensatie om het bloed gelijk te houden. Dat laatste mechanisme wordt helaas in de misinformatiewereld vaak gebruikt als “bewijs” dat je bloed basischer is geworden. Terwijl bloed pH echt niet te veranderen is met dieet (gelukkig).
Groetjes, Danielle-
Hoi Danielle
Dank je wel. Ik heb nog een aanvullende vraag.
Als je dieet slechts tijdelijk het maagsap zuurder kan maken valt het volgende advies dan eigenlijk ook onder misinformatie?
Je dieet aanpassen om het maagsap zuurder te maken zodat er minder slechte bacteriën in je darmen terecht komen en zo de verhouding goede/slechte bacteriën in je darmen herstellen.
Alvast dank.
Jacqueline
-
Hmm dit is wel een twijfelgevalletje-tot-waarschijnlijk-misinformatie inderdaad.
Want: Maagzuur is inderdaad 1 van onze belangrijke afweermechanismen. De meeste verwekkers die wij via eten/drinken/etc binnenkrijgen zullen het maagzuur niet overleven, en dus is het een effectieve manier om ons lichaam te beschermen.Maar 1: Het met dieet zuurder of juist basischer maken van maagsap is niet iets waar je je zorgen om hoeft te maken. Het afweermechanisme werkt of je nou sinaasappelsap drinkt of water zeg maar.
Maar 2: En de stelling valt vooral op omdat hij nogal ongenuanceerd is. En dat is vaak een rode vlag dat het misinformatie betreft. Er bestaan goede en slechte bacteriën inderdaad. Maar ook over de balans en wát nou goede bacterien zijn en dan zelfs nog diepgaander wat dan een optimale balans is, is nog helemaal niet duidelijk wetenschappelijk gezien. Posts over “gut health” en bacteriesamenstellingen zijn dus vaak misinformatie.
Ik heb ooit een quick-guide gemaakt om misinformatie te herkennen op Instagram: BBBES. Hier een linkje.
https://www.instagram.com/p/Crahd_RoL33/?igsh=MWtnNHVvenp3eHdzag==
Misschien dat ik dat ook nog wel omzet naar een les voor hier op de Academie 🙂Hopelijk heb je hier wat aan!
Groetjes, Danielleinstagram.com
81 likes, 3 comments - jufdaniellevideos on April 24, 2023: "🫐 Hoe geloofwaardig is een bericht op Social Media? In 5 stappen kan je al een goed beeld krijgen met BBBES: Belangenverstrengeling,...".
-
Log in to reply.