Home Forums Urinewegstelsel behandeling hyperkaliƫmie

  • behandeling hyperkaliĆ«mie

    Posted by Jacqueline on 2024-06-20 at 10:01:08

    In het filmpje van elektrolytenstoornissen wordt als behandeling voor hyperkaliƫmie het opwekken van diarree genoemd. Wordt dit dan met medicijnen opgewekt? Lijkt mij dat je als behandelaar de hoeveelheid en duur van diarree moeilijk kan inschatten en daardoor juist weer hypokaliƫmie veroorzaakt.

    Danielle replied 2 months, 1 week ago 2 Members · 1 Reply
  • 1 Reply
  • Danielle

    Administrator
    2024-06-20 at 10:48:01

    Hoi Jacqueline,
    Klopt! Er bestaat een medicijn dat Natriumpolystyreensulfonaat heet (merknaam: resonium A). Dit is een kaliumbinder die je oraal kunt innemen of als klysma kunt geven. Dit zorgt ervoor dat kalium niet vanuit de darm naar het lichaam kan worden opgenomen, en dit zal dus meehelpen met het verlagen van bloedkaliumspiegels. Verder geeft het diarree, dus dan is de doorstroom lekker snel en dus daarmee ook minder kaliumopname naar het lichaam.

    Maar inderdaad: Een belangrijke bijwerking om rekening mee te houden is hypokaliemie (te veel werking dus eigenlijk haha). Vandaar dat gebruikelijk is om dit middel niet meer te geven als de kaliumspiegel lager is dan 5 mmol/l. En dat er vaak lab wordt geprikt.

    Verder is dit een middel dat een paar uur duurt voordat het werkt. Voor de ernstige hyperkaliemieen is het dus niet eerste keus (dan wil je namelijk sneller effect). Vandaar dat het met name bij milde of asymptomatische hyperkaliemie wordt ingezet.

    Hopelijk heb je hier wat aan šŸ™‚
    Groetjes, Danielle

Log in to reply.