Home Forums Farmacologie Farmacologisch interactie

  • Farmacologisch interactie

    Posted by Ahmed Shuwaiek on 2024-07-01 om 20:58:53

    Hallo

    Mijn vraag is : wat is het verschil tussen een farmaceutische interactie

    Farmacokinetisch interactie

    En farmacodynamisch interactie

    Dankjewel alvast 😁

    Danielle antwoordde 5 months, 3 weeks ago 2 Members · 1 Antwoord
  • 1 Antwoord
  • Danielle

    Administrator
    2024-07-04 om 10:17:36

    Hoi Ahmed!
    interessante vraag! Het zijn allemaal manieren waarop het eigenlijk mis kan gaan tussen geneesmiddelen. Dit noemen we een interactie.

    Bij een Farmaceutische interactie treedt de interactie op vóórdat een geneesmiddel wordt opgenomen in het lichaam. Bijvoorbeeld het mengen van twee geneesmiddelen in dezelfde spuit die vervolgens neerslaan of kristalliseren. Of interacties die optreden door incompatibiliteit van geneesmiddelen in een infuus.

    Bie een farmacokinetische interactie geeft het middel een interactie in de farmacokinetiek (oftewel wat doet het lichaam met een geneesmiddel). Het lichaam kan hierdoor een ander geneesmiddel minder goed verwerken: absorptie, distributie, metabolisme of excretie (vaak afgekort tot ADME). Bijvoorbeeld:
    Absorptie: Een geneesmiddel kan de absorptie van een ander geneesmiddel verminderen, bijvoorbeeld door veranderingen in de maag-pH of door het vormen van onoplosbare complexen.
    – Distributie: Een geneesmiddel kan de binding van een ander geneesmiddel aan plasmaproteïnen verdringen, waardoor de vrije (actieve) concentratie van dat geneesmiddel in het bloed toeneemt.
    Metabolisme: Een geneesmiddel kan de enzymen in de lever induceren of remmen die verantwoordelijk zijn voor de afbraak van een ander geneesmiddel, wat resulteert in respectievelijk lagere of hogere bloedspiegels van het andere geneesmiddel.
    Excretie: Een geneesmiddel kan de uitscheiding van een ander geneesmiddel beïnvloeden, bijvoorbeeld door de nierfunctie te veranderen.

    En dan nog de Farmacodynamische interactie. Bij farmacodynamiek moet je denken aan “wat doet een geneesmiddel met het lichaam”). Hierbij kunnen dus
    de effecten van een geneesmiddel op het lichaam veranderen. Dit kan optreden op receptor-, enzym- of cellulaire niveaus. Voorbeelden zijn:
    – Additief effect: Twee geneesmiddelen met vergelijkbare effecten worden samen genomen en versterken elkaar, bijvoorbeeld twee bloeddrukverlagende middelen.
    Synergistisch effect: Twee geneesmiddelen versterken elkaars effecten meer dan wanneer ze afzonderlijk zouden worden genomen, zoals een combinatie van bepaalde antibiotica
    Antagonistisch effect: Een geneesmiddel vermindert de effectiviteit van een ander geneesmiddel, bijvoorbeeld het gebruik van een bètablokker (die hartslag verlaagt) met een stimulerend middel (dat de hartslag verhoogt).

    Om jezelf even te testen: Bedenk welke soort interacties deze “bekende” interacties zijn:
    – Je mengt calcium en ceftriaxon in een infuuszak, en je ziet neerslagvorming
    – Patient drinkt grapefruit en gebruikt statines (bijv atorvastatine), hierdoor wordt de concentratie van statine te hoog en krijgt patient bijwerkingen zoals spierpijn.
    – Patient gebruikt een benzodiazepine (bijv oxazepam) en een opioid (bijv morfine), en deze patient is hevig gesedeerd en heeft moeite met ademhalen.

    Hopelijk heb je hier wat aan!
    Groetjes, Danielle

Log in to reply.