Home Forums Ademhalingsstelsel Therapie bij COPD

  • Swingoutsister

    Member
    2024-07-23 at 20:30:42

    Ik bedoel: er lijkt een soort tegenstrijdigheid in verborgen te zitten -> de therapie bestaat uit maximale dilatatie maar de bronchusverwijder gaf geen beter resultaat…

    Zorgt voor kortsluiting in mijn hoofd 🙂

  • Danielle

    Administrator
    2024-07-25 at 10:23:33

    Jaa dat klinkt ook enorm tegenstrijdig haha!
    De clue zit m in: “Spirometrie” is niet hetzelfde als “ademhaling” voor de patient.
    Een paar redenen (vast niet compleet) :

    Symptomatische verlichting: Bronchodilatoren zoals salbutamol, ipratropium en tiotropium kunnen de spieren rond de luchtwegen ontspannen, waardoor de luchtwegen wijder worden. Dit kan de symptomen zoals kortademigheid en benauwdheid verminderen, zelfs als er geen duidelijke verbetering in spirometrie-waarden zichtbaar is.

    Vermindering van luchtwegweerstand: Bronchodilatatoren helpen de luchtwegen open te houden, wat de weerstand tijdens de ademhaling vermindert. Dit kan de ademhalingsarbeid verlagen en het ademhalingscomfort verbeteren.

    Verbetering van de inspanningstolerantie: Door het verminderen van luchtwegobstructie kunnen patiënten beter ademhalen tijdens inspanning, wat hun inspanningstolerantie kan verbeteren. Dit is vooral belangrijk voor de kwaliteit van leven van COPD-patiënten.

    Hopelijk lijkt het hierdoor een beetje minder tegenstrijdig 😉 We zijn niet de spirometrie aan het behandelen, maar de patient!

  • Swingoutsister

    Member
    2024-07-25 at 12:11:27

    Ah top, dat geeft wat verheldering!

Log in to reply.