Home › Forums › Hart en Vaatstelsel › INR
-
Posted by Lisehanskamp on 2024-07-24 om 16:33:19
Hoi Danielle,
Ik blijf het begrip INR (bijv bij vitamine K antagonist gebruik) lastig vinden. Wat betekent het? Hoe bepaal ik het? Op welke zaken moet ik extra letten als het om de INR gaat?
Groetjes,
Lise
Tamara antwoordde 4 months, 4 weeks ago 3 Members · 4 Antwoorden -
4 Antwoorden
-
Hoi Lise,
De INR is een belangrijke bepaling bij inderdaad VKA (zoals acenocoumarol en fenprocoumon).
Deze middelen remmen de stolling bij mensen, specifiek gezien remt het factor 7 uit de stollingscascade (mocht je de les over bloedstolling gezien hebben).Hierdoor kan het bloed minder goed stollen, wat er dus voor zorgt dat het lánger duurt dat het gestold is.
Wat we bij INR doen, is die stollingstijd (letterlijk gemeten hoe lang het duur) van de patient vergelijken met gezonde patienten (die geen VKA gebruiken). Officieel doen we dit met de PT-tijd (dat is 1 van de labwaarden die je kunt aanvragen op een labwaardeformulier)
Bij een INR van 2 zal het bloed van de patient dus 2x zolang erover doen om te stollen dan de gezonde controlepatient. Bij een INR van 8 zal het er dus 8x zo lang over doen om te stollen.
Beetje afhankelijk van de precieze reden waarom iemand ontstolt wordt, wil je de INR tussen de 2.0 en 3.5 hebben. Je wil dat het bloed minder goed kan stollen (bijvoorbeeld om een herseninfarct te voorkomen bij iemand die daar groot risico op loopt). Maar je wil natuurlijk ook niet dat dat doorschiet naar megalange stoltijden waarin iemand onnodig bloedingsrisico loopt.
Vandaar dat de trombosedienst (maar ook artsen hoor haha) zenuwachtig worden van waarden die buiten de normaal vallen, hoe meer buiten de normaalwaarden hoe zenuwachtiger iedereen wordt.
– Te laag: Te veel stollingskans en dus risico op datgeen wat we proberen te voorkomen met de antistolling
– Te hoog: Te veel bloedingskans waardoor het risico op (spontane, of minimaal trauma nodig hebbende) bloedingen te veel toeneemt. Ik heb ooit iemand met een INR van 20 gehad. Nou die patient werd nog net niet in bubbeltjesplastic ingepakt hahahahaha xD daar werd iedereen spontaan zenuwachtig van. Bij die patiënt zou het dus 20 keer zo lang duren voordat zijn bloed was gestold 😱 Misschien zijn er wel andere Academieleden die ooit een hogere INR hebben meegemaakt, ik zal het eens navragen in de volgende Academie Mail.Hopelijk geeft dit iets meer feeling bij die INR waarde!
Groetjes, Danielle-
Volgens mij gingen we deze patient trouwens “couperen”.
Dat is ook nog wel interessant: Dan geef je dus vitamine K, om de vitamine K antagonist op te heffen zeg maar! Maar dat duurt een paar uur voordat dat werkt -
Dank voor je heldere uitleg! Heb er nu zeker een duidelijker beeld bij 🙂
-
-
Ik gebruik zelf acenocoumarol, en ooit een waarde van 18 gehad. Maar daar waren ze dus inderdaad best zenuwachtig over.
Ik krijg dit middel door 2 keer een trombose arm en een herseninfarct.
Ik meet zelf!
Log in to reply.