Home › Forums › Hormoonstelsel › negatieve feedback cortisol
Tagged: #aldosteron, #cortisol, #negatievefeedback
-
negatieve feedback cortisol
Posted by Jacqueline on 2024-07-29 om 08:53:48Uit het filmpje begrijp ik dat alleen cortisol een negatieve feedback heeft op de hypothalamus (CRH) en de hypofyse (ACTH). Door de as CRH en ACTH is er toch ook productie van aldosteron en androgenen?
Is er dan helemaal geen aparte negatieve feedback voor aldosteron en androgenen? Voor androgenen kan ik het snappen: De productie van hoeveelheid androgenen in de bijnieren is klein vergeleken met productie androgenen in de geslachtsorganen. Maar voor aldosteron lijkt mij dat er wel een aparte negatieve feedback zou moeten zijn.
Jacqueline antwoordde 4 months, 3 weeks ago 2 Members · 2 Antwoorden -
2 Antwoorden
-
Hoi Jacqueline,
Super interessante vraag. Ja het is heel ingewikkeld hoe dat allemaal (in de meeste gevallen / in gezonde personen) zo goed gereguleerd is.
Cortisol speelt inderdaad een cruciale rol in de negatieve feedbackmechanismen op zowel de hypothalamus als de hypofyse. Wanneer de cortisolspiegels stijgen, remmen ze de afgifte van CRH door de hypothalamus, en ACTH door de hypofyse. Dit is een bekend mechanisme dat helpt bij het reguleren van de cortisolproductie door de bijnieren via de hypothalamus-hypofyse-bijnier as.De productie van aldosteron en androgenen in de bijnierschors wordt ook beïnvloed door ACTH, maar de regulatiemechanismen verschillen enigszins.
→ Aldosteron: Aldosteronproductie wordt primair gereguleerd door het renine-angiotensine-aldosteron systeem (RAAS) en niet rechtstreeks door ACTH. De belangrijkste factoren die de afgifte van aldosteron beïnvloeden zijn:
- Renine: Wordt afgegeven door de nieren als reactie op lage bloeddruk of lage natriumconcentraties. Renine zet angiotensinogeen om in angiotensine I, dat vervolgens wordt omgezet in angiotensine II. Angiotensine II stimuleert de afgifte van aldosteron.
- Kalium: Hoge kaliumspiegels in het bloed stimuleren direct de afgifte van aldosteron.
- ACTH: Hoewel ACTH een stimulerend effect heeft op de productie van aldosteron, is dit effect relatief zwak en kortdurend.
→ Androgenen: De productie van androgenen door de bijnierschors is inderdaad relatief bescheiden in vergelijking met die in de geslachtsorganen. ACTH stimuleert de afgifte van androgenen, maar er is geen duidelijke negatieve feedback specifiek voor androgenen (zoals die er wel is voor cortisol). De regulatie van androgeenproductie door de bijnieren is dus grotendeels afhankelijk van de ACTH-spiegels, maar wordt niet op dezelfde manier fijn afgesteld door een specifieke negatieve feedbackloop.
Hopelijk heb je hier wat aan!
Groetjes, Danielle-
Hoi Danielle
Dank je wel voor je heldere uitleg.
Groetjes
Jacqueline
Log in to reply.