Home Forums Afweersysteem Mogelijke uitkomst voor antibioticaresistentie

  • Mogelijke uitkomst voor antibioticaresistentie

    Posted by wavwijk on 2024-08-05 at 23:45:22

    Goedenavond,

    In Tennessee is ontdekt hoe een eencellig organisme of voortplantingscel met een zweepstaartje (flagel) zich kan voortbewegen, hij heeft een motor met een soort schakelbak met voor en achteruit.. https://www.youtube.com/watch?v=VPSm9gJkPxU Bizar! Maar als ze weten hoe het werkt kunnen ze er in de toekomst misschien invloed op uitoefenen.. Dat zou misschien uitkomst kunnen bieden aan de antibioticaresistentie..

    Ik werd er enthousiast van en wilde het graag even delen 😊

    wavwijk replied 2 weeks, 2 days ago 2 Members · 2 Replies
  • 2 Replies
  • Danielle

    Administrator
    2024-08-06 at 11:24:24

    Super mooi! Ik vind het eigenlijk nog het mooist hoe die interviewer (de engineer) verliefd wordt op biologie haha! Zo voel ik me ook altijd als ik hierover leer. Het zit allemaal zo slim in elkaar. Bij bacteriën, maar natuurlijk ook in ons eigen lichaam!!

    Hoe de allerkleinste structuren bewegen in ons lichaam is sowieso fenomenaal.
    Hier twee videootjes die je misschien ook tof vindt:

    Neutrofiel (afweersysteem) die een bacterie achternazit (ook aangedreven door chemotaxis zoals in jouw video ook besproken)
    https://www.youtube.com/watch?v=I_xh-bkiv_c&ab_channel=AndresTrevino

    En binnen in onze cel is ook allerlei dingen in beweging. Elke cel heeft een soort “gebouw” of een “skelet” structuur in zich (het cytoskelet), waar andere moleculen overheen kunnen lopen. Hier een kinesine molecuul (de naam kinesine komt ook van beweging!) die een blaasje verplaatst naar een ander deel van de cel. In dat blaasje kan vanalles zitten trouwens.
    https://www.youtube.com/watch?v=y-uuk4Pr2i8&ab_channel=EmmanuelDumont
    Bonus leuk feitje: Dit gebeurt ongeveer 100x sneller in real-life, oftewel kinesine loopt 100x sneller dan je hier ziet haha.

    Heb je de les over Inner Life of the Cell al gekeken? Heel bijzonder om te zien hoe slim al dat kleine spul in ons lichaam is :):)
    https://jufdanielleacademie.com/courses/cel-en-organellen/lessons/bespreking-inner-life-of-the-cell/

    Hoe meer we leren over biologie, hoe beter we ook toepassingen kunnen gaan vinden!
    Dank je wel voor dit nerdy uitstapje :D:D
    Groetjes, Danielle

  • wavwijk

    Member
    2024-08-07 at 07:54:28

    Goedemorgen,

    Ja inner life of the cell heb ik ook gezien, heel indrukwekkend zeker ook dat stukje waarin de kinesine wordt voortgetrokken door dat “draadje met voetjes”, ge-wel-dig 🥰

    De nieuwsgierigheid en enthousiasme van Destin (engineer) vind ik fantastisch, de rest van zijn filmpjes kan ik ook aanbevelen.

    Groetjes Willeke

Log in to reply.