Home Forums Spijsverteringstelsel ATP in mitochondriƫn

  • ATP in mitochondriĆ«n

    Posted by Jacqueline on 2024-08-14 om 13:32:06

    Hoi Danielle

    Heb je zelf invloed op hoe efficiƫnt de omzetting van ADP naar ATP in de mitochondriƫn verloopt en dat deze zo maximaal mogelijk is? Ik denk aan soort voeding/beweging. Of maken de mitochondriƫn de ATP naar behoefte? Wordt ATP altijd alleen in de mitochondriƫn aangemaakt of zijn er ook andere mogelijkheden?

    Zijn er ziektes die de efficiency verminderen en misschien zelfs minder dan 30 ATP opleveren bij aerobe dissimilatie?

    Groetjes

    Jacqueline

    Danielle antwoordde 1 month ago 2 Members · 1 Antwoord
  • 1 Antwoord
  • Danielle

    Administrator
    2024-08-14 om 14:01:01

    Hoi Jacqueline,
    Interessante vragen!

    Heb je zelf invloed op hoe efficiƫnt de omzetting van ADP naar ATP in de mitochondriƫn verloopt en dat deze zo maximaal mogelijk is?
    Nee niet op een directe manier. ATP wordt contstant de hele dag door gemaakt (vandaar dat we de hele dag moeten ademen!). Maar gezond eten en sporten helpen wel op een indirecte manier.
    Vitamines zijn bijvoorbeeld (onder andere) zo belangrijk voor ons, omdat ze een rol spelen in het maken van ATP. Dus een vitaminetekort kan daar problemen in geven. Door te eten volgens de schijf van 5 krijg je alle benodigde vitamines binnen zodat het allemaal goed kan functioneren.
    Door te sporten gaat met name het ƔƔntal mitochondrien omhoog (in de spieren). Dus per ATP molecuul maakt het niet uit – maar er zijn meer fabrieken dus heb je meer ATP.

    Wordt ATP altijd alleen in de mitochondriƫn aangemaakt of zijn er ook andere mogelijkheden?

    De glycolyse verloopt buiten de mitochondriƫn om, en zonder dat er zuurstof nodig is. Hierbij kunnen er slechts 2 ATPtjes per glucosemolecuul gemaakt worden. Dus mƩt mitochondrien en mƩt zuurstof is veel efficienter (+/- 30 ATPtjes)

    Zijn er ziektes die de efficiency verminderen en misschien zelfs minder dan 30 ATP opleveren bij aerobe dissimilatie?
    Jazeker, een bekend voorbeeld zijn de mitochondriale aandoeningen. Dit zijn overerfbare, heel ernstige aandoeningen. MitochondriĆ«n kunnen door afwijkingen niet genoeg ATP maken, waardoor deze aandoeningen ook nog wel eens energiestofwisselingsziekten worden genoemd. Dit levert heel zieke patienten (baby’s & jonge kinderen) op, vaak met een korte levensverwachting.
    Een voorbeeld is Leigh syndroom: https://www.hersenletsel-uitleg.nl/soorten-hersenletsel-hersenaandoeningen/metabole-ziekte-stofwisselingsziekten/ziekte-van-leigh
    In dit voorbeeld leidt het tekort aan ATP een tekort aan brandstof voor de hersenen op, met alle ernstige gevolgen van dien.

    Een ander bekend voorbeeld is zuurstoftekort. Denk bijvoorbeeld aan een hartinfarct, herseninfarct, of zuurstoftekort bij de geboorte. Onze cellen moeten voortdurend zuurstof krijgen om die ATP te kunnen blijven maken. Als er bijv door een verstopping in het bloedvat geen zuurstof meer naar de cellen kan, dan zal het zuurstof tekort ervoor zorgen dat er geen nieuw ATP gemaakt kan worden, en dus gaan de cellen dood. Dit geeft vervolgens het bekende ziektebeeld wat wij zien als bijv een hartinfarct – maar is in weze dus ook een probleem van de ATP productie.
    Hoe sneller er weer zuurstof naar de cellen gaat, hoe sneller ATP productie weer kan opstarten en dus hoe minder cellen er dood zullen gaan.

    Hopelijk heb je hier wat aan šŸ™‚
    Groetjes, Danielle

Log in to reply.