Home Forums Afweersysteem Allergie/intolerantie

  • Allergie/intolerantie

    Posted by Jacqueline on 2024-09-07 om 08:31:29

    Hoi Danielle

    Bij ensen met een allergie reageert het afweersysteem. Als ik het goed heb begrepen hebben deze mensen de ‘pech’ dat ze T-lymfocyten hebben die precies op dat ene stofje reageren en zo een allergische reactie krijgen.

    Maar wat gebeurt er dan bij intolerantie voor een bepaalde stof. Ik denk dat ook hier sprake is van een reactie door lymfocyten maar dat de reactie minder heftig is.

    Hoe komt het dat de reactie dan veel minder heftig is?

    • This discussion was modified 3 months, 2 weeks ago by  Jacqueline.
    wavwijk antwoordde 3 months, 2 weeks ago 3 Members · 5 Antwoorden
  • 5 Antwoorden
  • Danielle

    Administrator
    2024-09-10 om 10:11:09

    Hoi Jacqueline,
    Het grooste verschil tussen een allergie en een intolerantie is of het afweersysteem betrokken is.

    Bij een allergie zijn er inderdaad cellen van het afweersysteem die reageren op hetgeen waar je allergisch voor bent. Laten we even melk-eiwitallergie (zie je nog wel eens vooral bij baby’s) als voorbeeld nemen: Als het afweersysteem dan melk-eiwit tegenkomt gaat het helemaal op tilt. Het zijn vooral de aspecieke afweercellen (mestcellen, basofielen) die ontstekingsstoffen uitscheiden zoals histamine, leukotrienen en prostaglandinen. Dit veroorzaakt vervolgens de symptomen van de allergie: van jeuk tot en met kortademigheid tot zelfs anafylaxie (levensbedreigende vorm)

    Bij een intoleratie is het afweersysteem NIET betrokken. Hierbij gaat het om het lichaam dat niet goed kan omgaan met een specifieke stof. Denk bijvoorbeeld aan een lactose-intolerantie. Hierbij is in de darmen geen (of minder) van het lactose-afbrekende-stofje aanwezig (=lactase). Dit zorgt er vervolgens voor dat er meer lactose in de darmen achterblijft (het kan niet goed worden opgenomen door het lichaam als het niet is afgebroken), waardoor de dikke darm bacteriën vervolgens een iets te grote feestmaaltijd krijgen – buikpijn, flatulentie, diarree als gevolg. Een ander bekend voorbeeld zijn mensen die ENORME muggenbulten krijgen (zo’n ei van 10 cm – je kent ongetwijfeld iemand die dat heeft), en dat een allergie noemen. Dit is geen allergie: Er is geen sprake van activatie van het afweersysteem. Het is een hevige muggenbult inderdaad, maar geen allergie.

    Maar in de praktijk / in de volksmond noemen mensen intoleranties dus vaak wel allergieën. Bij het uitvragen van de allergieën is het dus ook belangrijk om altijd na te vragen welke symptomen iemand er van krijgt. Op die manier kun je zelf inschatten of het om een daadwerkelijke allergie gaat, of dat het eigenlijk om een intolerantie gaat. Dit kan namelijk grote gevolgen hebben voor de toekomstige behandelmogelijkheden van een patient.

    Dit is een interessant fenomeen. Zo staat bij veel mensen een penicillineallergie in het patientendossier (antibiotica allergie) volgens dit onderzoek bij 10% van de ziekenhuispatienten. Terwijl eigenlijk maar 1-5% daadwerkelijk een allergie heeft. Waarschijnlijk is er ooit dus een intolerantie (bijv “ik krijg diarree voor antibiotica” oid) geregistreerd als allergie. Dit kan best vergaande gevolgen hebben als je bijv een keer echt antibiotica nodig hebt waarbij penicilline eerstekeus middel is.

    Lang verhaal kort: Als afweersysteem betrokken is (jeuk, ademhalingsproblemen, of levensbedreigende symptomen) dan is het een allergie. Als “alleen” andere processen betrokken zijn (vaak maagdarmstelsel, maar denk ook aan “alleen” plaatselijke reactie op de huid) dan is het een intolerantie zonder allergie.

    Hopelijk is dit duidelijk 🙂
    Groetjes, Danielle

    • Danielle

      Administrator
      2024-09-10 om 10:12:07

      Oh en nog even de bron van de penicillineallergie cijfers: https://www.ntvg.nl/artikelen/geregistreerde-antibiotica-allergie-vaak-onterecht

    • Jacqueline

      Member
      2024-09-10 om 10:27:04

      Hoi Danielle

      Dank je wel voor je duidelijk antwoord.

      Jazeker ken ik mensen met enorme muggenbulten: mijn dochter. Dat is een intolerantie van de huid begrijp ik. Heb je misschien een link met meer uitleg over intolerantie? Ze heeft wel als advies om anti histamine pillen te slikken. Wat is daar dan de werking van? Of kan ik dit vinden in een medicatie filmpje op deze academie?

      Inmiddels is ons huis ongeveer een fort tegen muggen😉. Overal hangen horren plus ze slaapt ook nog eens onder een muskietennet. Ze is al 18 jaar dus ik heb de hoop opgegeven dat ze erover heen groeit. Gelijk nog een aanvullende vraag: kun je er overheen groeien?

      Alvast dank voor je antwoord.

      Jacqueline

  • Danielle

    Administrator
    2024-09-10 om 10:32:11

    Och ja mijn dochter krijgt ook altijd van die grote bulten, zo sneu!
    De bekende jeuk van muggenbulten wordt veroorzaakt door histamine – vandaar dat antihistamine ook worden gebruikt bij muggenbulten (ook al is er geen sprake van allergie).

    Overheen groeien kan gebeuren, maar dat zal bij de 1 meer het geval zijn dan bij de ander. Helaas dus zeker niet bij iedereen!

  • wavwijk

    Member
    2024-09-10 om 13:18:35

    Interessante vragen Jacqueline!

    Ik kende het verschil ook niet en ook mijn zoon reageert heel heftig op muggenbulten. Bij hem is het gelukkig wel minder geworden.

    Groetjes

Log in to reply.