Home › Forums › Zenuwstelsel › stijgende en dalende banen
-
stijgende en dalende banen
Posted by Sara22 on 2024-09-26 om 19:39:14vanuit de video begrijp ik dat bij de stijgende baan er 3 sensorische neuronen betrokken zijn.
Is de neuron die in het ruggenmerg loopt de interneuron/schakelcel?
bij de dalende baan lopen 2 motorische neuronen naar beneden en geen drie?
Hoe zit het bij een motorische baan met de schakelcellen, waar begint de schakelcel.
Ik dacht dat in het ruggenmerg schakkelcellen lopen,maar ik raak nu een beetje in de war van alles.
Sara22 antwoordde 2 months, 3 weeks ago 2 Members · 2 Antwoorden -
2 Antwoorden
-
Hoi Samira, Och ja dat is ook zo’n ingewikkeld onderwerp. Hier hopelijk een handig overzichtje:
Stijgende (sensorische) banen:
→ Eerste-orde neuron: Dit is het sensorische neuron dat de prikkel ontvangt vanuit een sensorisch receptor (bijv. huid, spier, gewricht) en deze naar het ruggenmerg of de hersenstam brengt.
→ Tweede-orde neuron / interneuron: In het ruggenmerg of de hersenstam maakt het eerste-orde neuron contact met een tweede-orde neuron. Dit is de schakelcel (ook wel interneuron genoemd) die de prikkel doorstuurt naar hogere hersencentra, vaak kruist het hier naar de andere kant van het lichaam.
→ Derde-orde neuron: Dit neuron bevindt zich in de thalamus en stuurt de informatie naar de somatosensorische cortex in de hersenen, waar de prikkel bewust wordt waargenomen.Dus ja, de neuron die in het ruggenmerg loopt en informatie doorgeeft is inderdaad een schakelcel of interneuron. De schakelcel bevindt zich vaak in het ruggenmerg of de hersenstam.
Dalende (motorische) banen:
Bij motorische banen is de situatie iets eenvoudiger:
→ Bovenste motorneuron: Deze bevindt zich in de motorische cortex van de hersenen en stuurt een signaal via de hersenstam of het ruggenmerg naar de onderste motorneuronen.
→ Onderste motorneuron: Dit neuron ontvangt de prikkel van het bovenste motorneuron en brengt het signaal naar de doelspieren. Dit neuron kan direct vanuit het ruggenmerg naar de spier lopen (bijvoorbeeld in de ventrale hoorn van het ruggenmerg).Er zijn dus in de dalende motorische baan over het algemeen twee motorische neuronen betrokken (een bovenste en een onderste). Er is meestal geen derde neuron direct betrokken zoals je ziet bij de stijgende banen.
MAAR: er bestaan zeker ook motorische schakelcellen/interneuronen. Deze kunnen invloed uitoefenen op de motorische output door lokale circuits te vormen die motorische bewegingen verfijnen, remmen, of coördineren. Ze beginnen in het ruggenmerg, cerebellum of de hersenstam en werken dus indirect mee aan de motorische baan (ze sturen bij vanaf de zijkant zeg maar), maar zijn niet standaard onderdeel van de directe hoofdroute zoals de bovenste en onderste motorneuronen.
Hopelijk maakt dit het iets duidelijker!
Groetjes, Danielle -
Wow, dit is echt een super goede uitgebreide uitleg.
Ik begrijp het nu helemaal.
Heel erg bedankt daarvoor!🙂
Log in to reply.