Home Forums Zenuwstelsel remmen van pijnprikkel

  • remmen van pijnprikkel

    Posted by Sara22 on 2024-09-29 om 13:47:08

    Ik heb een vraagje of het verminderen van de pijnprikkel.

    Je vertelt hier over de poorttheorie en hoe de binnenkomende pijnprikkel geremd kan worden door aanraking omdat aanraking voor pijn gaat. De poort voor de prikkel van aanraking gaat open en de poort voor de prikkel van pijn gaat dicht.

    Is dit dan een exogene reactie?

    En de pijn prikkel die geremd wordt ter hoogte van het ruggenmerg door stofjes vanuit de hersenen.
    Is dit een endogene reactie?

    Zijn deze stofjes opiaten?

    Heel erg bedankt alvast!

    Sara22 antwoordde 2 months, 2 weeks ago 2 Members · 3 Antwoorden
  • 3 Antwoorden
  • Sara22

    Member
    2024-09-29 om 14:02:27

    staat dit ook gelijk aan laterale inhibitie en centrale inhibitie?

  • Danielle

    Administrator
    2024-09-30 om 13:09:10

    Hoi Samira!
    Even jouw vragen op een rijtje 😉

    Exogene reactie: Wanneer je een externe stimulus (denk bijvoorbeeld aan aanraking), gebruikt om pijn te verminderen, wordt dit beschouwd als een exogene reactie. Dit komt omdat de prikkel van buitenaf komt en een effect heeft op de pijnmodulatie via de “poorten” in het ruggenmerg. De aanraking activeert zenuwvezels die snel signalen sturen, wat de “poort” voor pijn kan sluiten, en dit past inderdaad bij het idee dat niet-pijnlijke stimuli de overdracht van pijnlijke signalen kunnen remmen.

    Endogene reactie
    : De reactie waarbij de hersenen stofjes zoals endorfines of andere endogene opioïden vrijlaten die de pijn remmen ter hoogte van het ruggenmerg, wordt inderdaad beschouwd als een endogene reactie. Dit proces komt van binnenuit het lichaam, dus “endogeen”, en werkt om pijnsignalen te remmen.

    Stofjes zoals opiaten
    : Ja, de stoffen die hierbij betrokken zijn, zijn inderdaad endogene opioïden, zoals endorfines. Deze stoffen werken op dezelfde receptoren als opiaten (zoals morfine), maar worden door het lichaam zelf geproduceerd.

    Laterale inhibitie
    : is een mechanisme waarbij een actief neuron zijn buurcellen “uitzet” of “remt”. Dit gebeurt vooral in zintuigen zoals het oog of de huid. Het doel is om contrast te vergroten en de hersenen te helpen beter onderscheid te maken tussen prikkels. Bijvoorbeeld, als je iets aanraakt, helpt laterale inhibitie om het verschil tussen een lichte aanraking en een sterke druk duidelijker te maken. Dit concept heeft dus meer te maken met hoe de hersenen scherpe contrasten waarnemen in zintuiglijke informatie, en speelt een minder grote rol bij pijnmodulatie in de poorttheorie

    Centrale inhibitie
    : verwijst naar hoe het centrale zenuwstelsel (zoals de hersenen en het ruggenmerg) pijnsignalen onderdrukt / “inhibeert”. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer het lichaam zelf pijnstillende stoffen, zoals endorfines, vrijlaat die pijnsignalen kunnen remmen. Dit is dus inderdaad gerelateerd aan de poorttheorie, waar pijnsignalen vanuit het lichaam naar het ruggenmerg worden gestuurd en daar kunnen worden geremd door deze interne mechanismen.

    Hopelijk heb je hier wat aan!
    Groetjes, Danielle

  • Sara22

    Member
    2024-10-03 om 15:29:39

    Heel erg bedankt! Ik snap het nu helemaal. 🙂 Alleen laterale inhibitie klinkt nog een beetje vaag, maar misschien komt dat nog.

Log in to reply.