Home Forums Ademhalingsstelsel Benauwdheid

Tagged: 

  • Benauwdheid

    Posted by Jacqueline on 2024-10-01 om 14:09:34

    Hoe ontstaat eigenlijk het gevoel van benauwdheid? Bij infecties is er meer slijm in de luchtwegen en zijn de luchtwegen vernauwd. Hierdoor kan er minder lucht door de luchtwegen en er is minder gasuitwisseling, maar ik vraag me af of dat dan echt de oorzaak is van benauwdheid. Door de lagere gasuitwisseling is er een lagere O2 saturatie maar ook dat geeft niet het gevoel van benauwdheid denk ik. Of wordt het veroorzaakt door de spiertjes in de luchtwegen die verkrampen en geeft dat het gevoel van benauwdheid?

    Jacqueline antwoordde 2 months, 2 weeks ago 2 Members · 2 Antwoorden
  • 2 Antwoorden
  • Danielle

    Administrator
    2024-10-03 om 09:24:22

    Hoi Jacqueline,
    Het ervaren van benauwdheid is inderdaad een samenspel van meerdere dingen. Denk bijvoorbeeld aan:

    Mechanische factoren: Zoals je al noemde, kan vernauwing van de luchtwegen (bijvoorbeeld door slijmproductie of bronchoconstrictie), zorgen voor een obstructie in de luchtstroom. Dit zorgt voor verhoogde weerstand bij het in- en uitademen. En dat gevoel van moeilijk ademen / niet genoeg lucht krijgen geeft dat gevoel van benauwdheid.

    Chemische prikkels
    : Een verminderde gasuitwisseling kan leiden tot hypoxemie, en een hypercapnie. Deze veranderingen worden waargenomen door chemoreceptoren in onze hersenen en grote bloedvaten. Wanneer deze receptoren merken dat het zuurstofniveau laag is / het CO₂-niveau te hoog, geeft dat ook een gevoel van benauwdheid

    Mechanoreceptoren
    : In de longen zitten mechanoreceptoren die gevoelig zijn voor rek en druk. Bij bijvoorbeeld een obstructie van de luchtwegen (bijv astma of infectie), kunnen deze receptoren geprikkeld worden. Dit geeft ook dat gevoel van benauwdheid

    Hopelijk heb je hier wat aan!
    Groetjes, Danielle

    • Jacqueline

      Member
      2024-10-04 om 12:57:41

      Dank je wel Danielle. Altijd fijn om extra uitleg te ontvangen waarin breder wordt gekeken. Ik dacht alleen maar aan de luchtwegen zelf, maar er zijn dus meer factoren. Goed om te weten.

Log in to reply.