Home › Forums › Ademhalingsstelsel › Fluimicil
-
Fluimicil
Posted by Bvergouwen on 2024-10-17 om 17:12:04Fluimicil word gebruikt bij vastzittende hoest. Hoe word het slijm opgelost als je dit niet ophoest?
- This discussion was modified 2 months ago by Bvergouwen.
Jacqueline antwoordde 1 week, 1 day ago 3 Members · 2 Antwoorden -
2 Antwoorden
-
Hoi Britt,
Acetylcysteine (dat o.a. wordt verkocht als Fluimicil, Bisolbruis, etc) wordt afgeraden voor acuut hoesten / vastzittende hoest, astma en COPD. De werkzaamheid is nooit aangetoond, en het heeft wel bijwerkingen. Waaronder bronchospasmen (vernauwingen van de luchtwegen – averechts dus!). De voordelen zijn dus kleiner dan de nadelen, vandaar de terughoudendheid… Desondanks maken de fabrikanten er natuurlijk goed veel winst op, en staat het bij veel mensen bekend als een werkend stofje… dus wordt nog steeds veel OTC verkocht.Wat betreft jouw anatomische/fysiologische vraag: Wat gebeurt er als er iets de longen in gaat, maar het niet (kan/zal) worden opgehoest? Dat is namelijk een superinteressante vraag: Dan blijft het daar eigenlijk zitten – in de meeste gevallen. In het geval van slijm zal het een slijmprop kunnen vormen wat leidt tot atelectase (ineenvallen van de alveoli achter de blokkade). Wachtend tot het wél een keer opgehoest kan worden. Zoals je begrijpt is de kans op longontsteking dus groter op het moment dat je niet effectief kan hoesten – denk bijvoorbeeld aan gebroken ribben en ademhalingsproblemen. Maar dat ligt dus meer aan het niet kunnen hoesten dan aan het gebrek aan fluimicil.
Er is namelijk maar heel weinig opname van stoffen (behalve zuurstof en medicatie speciaal voor inhalatie) in het longweefsel. In die zin kan het longweefsel het slijm dus niet kwijt eigenlijk.
Dit is ook 1 van de mechanismen waarom roken zo schadelijk is: De afvalstoffen hopen zich op in de longen, zonder dat de longen hier vanaf kunnen. En een grappiger voorbeeld: Lost toy found in man’s lung 40 years later
https://www.youtube.com/watch?v=p3KVfXH6QQc&ab_channel=5News
Hopelijk heb je hier wat aan 🙂
Groetjes, Danielle-
Dank je wel voor je uitleg op de vraag van Britt.<div>
Bijzonder dat het stukje speelgoed pas na 40 jaar werd gevonden in de longen. Maar ook heel bijzonder dat er geen ontstekingsreactie volgde en de man er verder niets van heeft gemerkt.
</div>
-
Log in to reply.