Toevallig heb ik laatst het script herschreven voor de Farmacokinetiek video (vernieuwde versie) waarin ik meer inga op T1/2 en met name meer op de klaring en de 0-e en 1-e orde. Hier alvast het stukje, kan je meteen oordelen of dat duidelijk genoeg is :):)
T1/2: Het moment waarop nog maar de helft van de medicijnconcentratie in ons bloed zit, noemen we de halfwaarde tijd. Dit is een eigenschap van een medicijn, en kan je terugvinden in het Farmacotherapeutisch Kompas.
Eliminatie: Alle medicijnen zullen door het lichaam op den duur worden uitgescheiden, dit noemen we ookwel klaring. Meestal gebeurt de eliminatie via de nieren, maar er zijn ook medicijnen die via het gal worden uitgescheiden. De snelheid waarmee een medicijn geklaard wordt kan verschillen per stof. Maar de twee meest voorkomende mechanisme zijn:
- Het nulde-ordeproces: de klaring is in een contante snelheid: Oftewel er wordt een vaste hoeveelheid geklaard per minuut. Een voorbeeld hiervan is alcohol. Vandaar dat je kan zeggen dat “1 glas alcohol na 1,5 uur geklaard is”
- Het eerste-ordeproces: Wat voor de grote meerderheid van de stoffen geldt. Hierbij wordt steeds een percentage geklaard. Dan zie je dus dat aan het begin relatief veel wordt geklaard, en dan relatief steeds minder want er is minder overgebleven. Hierbij is het dus veel ingewikkelder om het punt te bepalen dat de stof écht uit je bloed is. (eerst nog de helft over, daarna een kwart, daarna 1/8e, daarna 1/16e, daarna 1/32e, daarna 1/64e en zo door totdat het niet meer detecteerbaar is).
In de video ga je daar natuurlijk een mooie grafiek bij zien, die gaat er ongeveer zo uitzien: https://nl.sawakinome.com/articles/science/difference-between-first-order-and-zero-order-kinetics.html
De rechte lijn is de nulde orde, en die lijn met een kromming is de eerste orde klaring.