Home Forums Afweersysteem MHC moleculen

  • MHC moleculen

    Posted by Martijn Rietkerk on 2020-11-03 at 10:48:28

    HI,

    Ik heb twee vragen met betrekking tot de APC.

    1; In een van je video’s geef je aan dat MHC-I eiwit op alle cellen zit. Kan ik dan concluderen dat een ACP ook het MHC-I eiwit kan presenteren aan een macrofaag?

    2; het is mij duidelijk welke reactie er teweeg komt na het presenteren van het eiwit (APC), ik was beniewd wat er precies gebeurd met de APC nadat de reactie van de T-cellen is ingegaan. Wordt deze specifieke APC dan facogociteerd of blijft deze APC nog in leven en zijn normale functie uitvoeren?

    Ik hoor graag van je!

    Met vriendelijke groet,

    Martijn

    martijn replied 3 years, 10 months ago 1 Member · 4 Replies
  • 4 Replies
  • JufDanielle

    Guest
    2020-11-03 at 11:10:46

    Er bestaan twee MHC eiwitten:

    1. MHC-1, op bijna alle cellen (niet op rode bloedcellen) met als functie: De cel toont aan dat het geen kwaad in de zin heeft. Dit is dus alsof je je paspoort/IDbewijs meedraagt bij je: Je kan je altijd identificeren als dat nodig moet zijn. Mocht je een gezochte misdadiger zijn zullen de afweercellen op basis van dat paspoort ingrijpen… door je te vermoorden… (lekker heftig in deze metafoor, maar hopelijk duidelijk). Het gaat hier dus om cellen die geïnfecteerd zijn met een virus, of om kankercellen die niet zullen ‘slagen’ voor deze paspoortcontrole. Dit doet de Cytotoxische T-cel: Mocht er dus een virus of kanker gevonden worden in de cel maakt deze T-cel een gat in het celmembraan waardoor de cel leegloopt en dood gaat. Zij kunnen niet fagocyteren, die functie is overgelaten aan onze fagocyten. Deze worden geactiveerd door MHC-2.
    2. MHC-2 zit alleen op Antigeen Presenterende Cellen (APC), om indringers te presenteren aan macrofagen (een fagocyt) of aan B-cellen (die vervoglens antistoffen gaan maken).

    Antigeenpresenterende cellen hebben inderdaad dus MHC-1 en MHC-2 op hun celmembraan, maar alleen MHC-2 heeft een functie in het presenteren van antigenen. MHC-1 dragen zij bij zich als paspoort om zich te kunnen identificeren.

    Is het zo een beetje duidelijker?

     

  • martijn

    Guest
    2020-11-03 at 11:23:28

    Dank voor de snelle reactie!

    een APC kan dus dood gemaakt worden door een  Cytotoxische T-cel als hij zich niet kan identificeren (MHC-1 is niet aanwezig) of een APC kan dus een T-helpercel inschakkelen als deze MHC-2 heeft?

    Verder was ik benieuwd wat er precies met de APC gebeurt die zijn MHC-2 presenteerd aan de T-helpercel. Ik weet de T-helpercel gaat doen. Maar gaat de desbetreffende APC met MHC-2 die de T-helpercel activeerd na de activatie weer verder met zijn normale functies of wordt deze desbetreffende APC die de T-helpercel activeerd vervolgens gefacocyteerd?

  • JufDanielle

    Guest
    2020-11-03 at 11:40:46

    Ja dus als de cel zich niet kan identificeren (MHC-1 is afwezig) of als het afwijkend is (MHC-1 is lichaamsvreemd)
    Het gaat hierbij niet om de APC, maar om de afwijkende lichaamscel. Dus dat kan net zo goed een longcel, hersencel of darmcel zijn.

    Een APC kan de T-helpercel inschakelen als de APC een antigeen heeft gefagocyteerd (bijvoorbeeld een bacterie). De APC presenteert dan een onderdeel van de bacterie op het “dienblaadje” dat MHC-2 heet. De T-helpercel kan dit herkennen als lichaamsvreemd, en zal de afweerreactie aanzetten.

    De APC gaat na presentatie gewoon weer verder aan het werk: Fagocyteren. Oftewel opruimen van alle rotzooi in het lichaam 🙂

  • martijn

    Guest
    2020-11-03 at 12:17:17

    Duidelijk en bedankt voor de snelle reacties!

Log in to reply.