Home Forums Urinewegstelsel achter uitgang van de nierfunctie

  • achter uitgang van de nierfunctie

    Posted by Erna Sterk on 2020-11-06 om 20:17:34

    Hoi Danielle

    Na het kijken van het filmpje over de nierfunctie, vraag ik mij af wat het beleid is als blijkt dat de nierfunctie achteruit gaat.

    Wordt er ook iets met voeding gedaan?

    groeten Erna

    erna.sterk@hetnet.nl antwoordde 4 years, 1 month ago 1 Member · 2 Antwoorden
  • 2 Antwoorden
  • tobiasvanroon12@gmail.com

    Guest
    2020-11-06 om 23:04:05

    Hoi Erna,

    Ook bij jouw vraag pak ik mijn leermoment. Van uitleggen leert men veel.

    De nierfunctie is van vele factoren afhankelijk en kan ook door vele factoren beïnvloed worden. Bij een acuut ontstane nierinsufficiëntie kunnen we dit categoriseren in:

    – pre renaal (het probleem ligt vóór de nier) zoals; ernstige diarree, hypotensie, decompensatio cordis

    – renaal (het probleem is gelegen in de nier zelf). Dit kan ontstaan bij; ontstekingen, diabetes mellitus, vernauwing van de arteria renalis etc.

    – post renaal (het probleem ligt voorbij de nier); bijv. nierstenen, prostaatvergroting, blaastumor

    Wat je dus ziet is dat een een achteruitgang in de nier door vele factoren kan worden veroorzaakt. De behandeling is dus gericht op de oorzaak.

    Op de cardiologie zullen ze bijv. vaak een nierinsufficiëntie zien op basis van linkszijdig hartfalen. De behandeling is dan vooral gericht op het vergroten van de pompkracht van het hart of het ontwateren van de patiënt. En dat terwijl je bij een nierinsufficiëntie op basis van hypotensie (bijv. na veel vochtverlies) juist wel vocht wil toedienen! Een puzzel voor gevorderden 😉

    T.a.v. de voeding zal dit vooral belangrijk zijn bij chronische nierinsufficiëntie. Je kunt dan denken aan het verminderen van zout, het voldoende innemen van eiwitten en het eten van minder kalium.

    Wat ook leuk is, is om je eens te verdiepen in het proces wat ontstaat bij het verlies eiwitten (albumine) via de nieren en wat dat voor invloed heeft op ons lichaam.

    Groetjes,

    Tobias

     

  • erna.sterk@hetnet.nl

    Guest
    2020-11-07 om 20:06:56

    Hoi Tobias

    wat een leuk en uitgebreid antwoordt. bedankt daar heb ik wel wat aan. Ik ga na de routekaart urine wegen, mij verdiepen in het verlies van eiwitten via de nieren.

    De vragen lees ik ook altijd even mee, soms echt een goede aanvulling op de video’s

    groeten erna

Log in to reply.