-
Angelman syndroom
Ik heb even getwijfeld of ik het zou posten, maar ik doe het wel want bij mij op de hogeschool zou het punten kunnen kosten:
In de video over het Angelman syndroom wordt er volgens mij iets fout gezegd wanneer het gaat over de uniparentale disomie. Op minuut 3:02 zegt Monique: “Wanneer de zaadcel met twee chromosomen 15 wordt bevrucht door een normale eicel, is er een totaal van drie chromosomen 15.”
Tenzij ik me vergis, zijn het de zaadcellen die een eicel bevruchten, en niet omgekeerd.
Dat foutje wordt ook overgenomen in de toets bij het antwoord op vraag 3:
Goed
Bij een uniparentale disomie zijn er twee chromosomen van één en dezelfde ouder. Bij het Angelman syndroom zijn dit twee chromosomen 15 van vader. Op beide paternale chromosomen zitten methylgroepen in delen van de hersenen aan het UBE3A-gen gekoppeld, waardoor deze regio onleesbaar is. Het ontbreken van dit UBE3A-gen in de hersenen leidt tot het Angelman syndroom. Er gaat in dit geval tijdens de vorming van de zaadcel wat mis in de verdeling van de chromosomen, wat we een non-disjunctie noemen. Er wordt 1 zaadcel gevormd met twee exemplaren van chromosoom 15 en 1 zaadcel zonder chromosoom 15. Wanneer de zaadcel met twee chromosomen 15 wordt bevrucht door een normale eicel, is er een totaal van 3 chromosomen 15. Omdat dit niet te overleven is, moet er bij de verdere deling 1 chromosoom 15 verloren gaan. Wanneer dit chromosoom 15 van moeder is, is het eindresultaat in de lichaamscellen 2 paternale chromosomen 15, oftewel een uniparentale disomie.
Ik heb ook nog een vraagje over het zelfde onderwerp. Monique zegt dat de aanwezigheid van drie chromosomen 15 niet overleefbaar is, en dat één van de drie chromosomen moet verdwijnen bij de verdere celdeling. En dat, wanneer dat het maternale chromosoom is, er twee parentale chromosomen 15 overblijven.
Hoe verdwijnt dat (maternale) chromosoom tijdens de verdere celdeling?
Log in to reply.