Home Forums Hart en Vaatstelsel antistolling

  • Danielle

    Administrator
    2023-11-12 om 12:51:42

    Dat hangt heel erg af van welk medicijn je bedoelt! Dat verschilt namelijk enorm

    • ViosAshley

      Member
      2023-11-16 om 19:01:20

      Ik merk dat er vanuit het ziekenhuis slecht wordt gedoseerd met antistolling. Dan doel ik met name op de accenocoumarol. Het stoppen ervan voor een operatie en het daarna weer opstarten ervan. Kun je daar uitleg over geven?

    • Danielle

      Administrator
      2023-11-17 om 16:40:13

      Hoi Ashley! Wat bedoel je met slecht gedoseerd?
      Misschien bedoel je dat er fouten gemaakt worden bij patiënten? Dan kun je het beste een VIM/MIC melding maken in het ziekenhuissysteem, hierdoor zal er naar de procedure gekeken worden waarop er -hopelijk- in de toekomst geen fouten meer gemaakt worden op dat gebied.

      Maar misschien bedoel je dat het per patient verschilt? En dat er geen pijl op te trekken lijkt?
      Dit kan zeker kloppen. Het zal namelijk individueel verschillen wat het precieze plan wordt met vitamine K antagonisten (zoals acenocoumarol). Hier een klein lijstje waar vanuit de medische kant allemaal rekening mee wordt gehouden = Allemaal uit 1 richtlijn, haha (bronvermelding onderaan). Dit lijstje geeft denk ik ook heel goed de complexiteit aan van bloedstolling rondom procedures.

      Aanbevelingen:
      Onderbreek de VKA behandeling niet bij patiënten met een vooraf geschat laag risico op bloedingen (zie tabel 3 in de module ‘Periprocedureel beleid bij antistolling’).
      → Bepaal het tromboembolierisico voorafgaand aan een operatie of ingreep: hoog of laag risico (zie tabel 1 en 2 in de module ‘Periprocedureel beleid bij antistolling’ arterieel trombo-embolie risico en Risico Veneus trombo-embolie risico) en leg dit vast in de status.
      → Geef patiënten met een vooraf geschat laag risico op trombo-embolie geen overbruggingsbehandeling.
      → Geef patiënten, die VKA gebruiken, met een vooraf geschat hoog risico op trombo-embolie overbruggingsbehandeling met therapeutische dosering LMWH.
      → Continueer bij patiënten die VKA gebruiken en een pacemaker of ICD wissel of- implantatie ondergaan, de VKA behandeling, mits de therapeutische INR lager is dan 3,0.
      → Geef een patiënt die in aanmerking komt voor periprocedurele overbruggingsbehandeling LMWH of ongefractioneerde heparine (UFH) in therapeutische doseringen.
      → Houd bij overbrugging met therapeutische doseringen LMWH een interval van minimaal 24-uur bij eenmaal daagse dosering en 12 uur bij tweemaal daagse dosering aan tussen de laatste gift LMWH en de interventie.
      → Staak de heparine minimaal vier uur preoperatief indien men kiest voor intraveneuze ongefractioneerde heparine.
      → Geef bij overbrugging met therapeutische doseringen LMWH of UFH de eerste gift postprocedureel tenminste 24-uur na de ingreep. Overweeg om bij een zeer hoog TE risico (dubbele mechanische hartklep of mechanische klep met bijkomende risicofactoren) herstart 12 uur na de ingreep.
      → Geef bij ingrepen met een verhoogd bloedingsrisico de eerste gift therapeutische dosering LMWH postprocedureel tenminste 48-uur na de operatie/ingreep.
      → Houd, indien voor intraveneuze ongefractioneerde heparine wordt gekozen, een interval tussen de ingreep en het herstarten van de ongefractioneerde heparine van tenminste 24-uur aan.
      → Geef profylactisch LMWH zolang er nog niet herstart kan worden met therapeutische antistolling.

      Bron: Periprocedureel beleid VKA
      https://richtlijnendatabase.nl/richtlijn/antitrombotisch_beleid/periprocedureel_beleid_bij_antistolling/periprocedureel_beleid_vka.html

    • Nienke96

      Member
      2023-11-24 om 23:56:13

      Zo dat zijn idd veel dingen al om rekening mee te houden, wel interessant om het zo te lezen. Merk dat er soms nog makkelijk over gedacht word met de dosering van antistollingsmiddelen, maar het houd echt veel meer in dan gedacht word

    • Danielle

      Administrator
      2023-11-25 om 12:22:44

      Jaaa absoluut! Het zou echt zoveel praktischer zijn als je gewoon zou kunnen zeggen = deze operatie dus dit beleid. Maarja, dat is bij antistolling te versimpeld eigenlijk (met dus risico op bloedingen of juist stollingen). Maar goed, alsnog zou dus voorafgaand aan de operatie/procedure dus bekend moeten zijn bij de patiënt wat het plan gaat worden. De behandelend arts is daar verantwoordelijk voor.

    • ViosAshley

      Member
      2023-11-29 om 19:00:34

      ja dat valt mij in de praktijk dus ook op. Mensen na ok te snel starten met antistolling en dus nog nabloeden of geen profylaxe krijgen.Het valt mij op dat er helemaal niet over na wordt gedacht om te starten of om te stoppen dus was op zoek naar een beleid. Maar ip dus die richtlijn! Ik ga mij eens in die richtlijn verdiepen dankjewel!

  • ViosAshley

    Member
    2023-11-21 om 18:27:26

    Dankjewel. Ik merk dat ik dit onderdeel nog lastig vind in te schatten. Tijdens de MANP opleiding wordt hier weinig aandacht aan besteed. Dus ben wat zoekende in bij welke situaties je wat het beste kan doen. JA eens dat er VIM moet worden gemaakt, we koppelen dat ook el terug.

Log in to reply.