Home Forums Algemene vragen aorta dissectie bloeddrukverschil waarom?

  • aorta dissectie bloeddrukverschil waarom?

    Posted by Ankie Verstappen on 2022-06-24 om 13:51:48

    Hee Danielle,

    Ik heb een vraagje, en krijg hem zelf niet beredeneerd.
    Als een patiënt zich meld met thoracale pijn, acute pijn, POB, scheurende pijn dan wordt er altijd een links-rechts tensie gemeten. Indien tensie systolisch een verschil laat zien van 20mmHg dan kan dit een symptoom zijn passend bij een aorta dissectie. Maar waarom heb ik een verschil in deze tensie links rechts? Maakt het dan iets uit welke lager is links of rechts?

    Alvast bedankt!

    Groetjes Ankie

     

    keesvanh antwoordde 2 years, 5 months ago 4 Members · 5 Antwoorden
  • 5 Antwoorden
  • keesvanh

    Member
    2022-06-25 om 21:17:24

    Ik lees even mee 🙂

  • Agnes

    Member
    2022-06-27 om 11:44:57

    Hoi @Ankie Verstappen en @keesvanh,

    Goede vraag! Danielle gaat jullie een antwoord geven, maar omdat ze nu met zwangerschapsverlof is, duurt dat iets langer dan je gewend bent :).

    Groetjes, Agnes
    Team JufDanielle

  • keesvanh

    Member
    2022-06-27 om 13:33:23

    Helemaal goed. We wachten rustig af!

  • Danielle

    Administrator
    2022-06-28 om 11:36:49

    Hoi Ankie en Kees! Interessante vraag, en heel goed dat jullie altijd het links rechts verschil meten bij deze patienten.

    Eerst even een algemeen stukje over bloeddruk verschil: Dit is namelijk iets dat veel mensen hebben. Door allerlei factoren kan namelijk de bloeddruk aan de ene arm lager/hoger zijn dan aan de andere. Denk bijv aan stijfheid van de vaten door bijv atherosclerose iets meer in de ene arm dan in de andere arm. Maar denk bijv ook aan omdat de meting letterlijk 1-2 minuten later is dan aan de eerste arm: De bloeddruk kan in de tussentijd iets veranderd zijn. Dit is zo variabel (tussen mensen, tussen metingen, tussen mensen die de meting aflezen) dat het in de praktijk eigenlijk geen betrouwbaar diagnosticum is = het zegt vrij weinig. Ook is het onderzocht of het hebben van een bloeddrukverschil bijv prognostisch is voor hart en vaatziekten, maar ook dit is niet echt aangetoond. In de algemene zin is het meten van bloeddruk aan beide armen dus niet noodzakelijk.

    Mocht je het wel doen, en wel een verschil vinden (Dus een verschil van <20 mmHg) dan wordt over het algemeen genoteerd in het patientendossier (bij de huisarts, of cardioloog ofzo), maar er wordt verder in de praktijk niet veel mee gedaan. Overigens is dit wel de reden waarom je het liefst altijd de bloeddruk meet aan dezelfde arm.

    Maar dan: Een aortadissectie. Oftewel er is bloed tússen de lagen van de bloedvatwand terechtgekomen. Dit kan over de gehele lengte van de aorta gebeuren. Dus ook rondom het hart en rondom al die uittredende vaten die naar onze armen en ons hoofd gaan. Als er dan een stuk dissectie zit wél bij de ene arm maar níet bij de andere arm, dan kan je je voorstellen dat een bloeddrukverschil een symptoom gaat worden van de ziekte. In dit artikel hebben ze in figuur 1 een duidelijk voorbeeld: https://www.jstage.jst.go.jp/article/jnms/88/5/88_JNMS.2021_88-605/_pdf/-char/en

    In het plaatje zie je dat het lumen van het bloedvat naar de rechterarm kleiner is geworden door de dissectie, en dus zal je daar méér drukverval zien dan aan de linkerarm. In dit geval zul je dus een lagere bloeddruk vinden aan de rechterarm dan aan de linkerarm. Dit verschil in bloeddruk is dan ook vaak groot en opvallend (oftewel >20 mmHg). Vandaar dat we zeggen dat een bloeddrukverschil van 20mmHg (of meer) een symptoom is van een aortadissectie (en gezien de levensbedreigendheid van dat ziektebeeld zal dit vaak worden geinterpreteerd als “Dit is een aortadissectie totdat het tegendeel bewezen is”).

    Hebben jullie hier wat aan? Groetjes, Danielle

     

  • keesvanh

    Member
    2022-06-28 om 19:31:30

    Dankje voor je uitleg en onderbouwing!

Log in to reply.