Home › Forums › Zenuwstelsel › Bloeddruk bij een SAB
-
Bloeddruk bij een SAB
Posted by Lieke on 2023-03-27 om 19:55:21Bij een SAB wordt vaak een bloeddruk afgesproken die niet overschreden mag worden. Is er ook een minimale bloeddruk die er moet zijn om te zorgen voor adequate bloedvoorziening? En zo ja, hoe bereken je die?
Roel antwoordde 1 year, 8 months ago 3 Members · 4 Antwoorden -
4 Antwoorden
-
Hoi Lieke,
Wat een interessante vraag!
Er is inderdaad heel veel bekend over de schadelijkheid van een te hoge bloeddruk, dit kan namelijk leiden tot ‘rebleeding’ oftewel weer opnieuw gaan bloeden. En dat wil je natuurlijk echt voorkomen. Oftewel er wordt vaak een maximum bloeddruk afgesproken. Maar er zijn ook aanwijzingen dat een te lage bloeddruk schadelijk is: Dit verhoogt namelijk de kans op een herseninfarct. Dus dan heb je bovenop de SAB nóg een probleem…Dus het is een afweging: Waar zit dat kantelpunt… → waar de kans op rebleeding kleiner wordt, en dat de kans op herseninfarct juist groter wordt. Daar zou de minimum bloeddruk om de hoek komen kijken. Maar zoals je snapt: Dit is een beetje een grijs gebied (er zal niet 1 waarde altijd voor iedereen gelden) want het kan per patiënt verschillen (bijv. welke risicofactoren hebben ze op enerzijds bloeden en anderzijds herseninfarct).
Er is wel wat onderzoek naar gedaan in kleine onderzoeksgroepen in zeer ernstige SABs. Hieruit komt met name naar voren dat de Cerebrale Perfusie Pressure (CPP) hoog genoeg moet blijven, uit deze studie komt een CPP van 70 mmHg of hoger om verdere hersenschade (seundary brain injury) te voorkomen. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3089891/)
De CPP = Mean Arterial Pressure (MAP) minus een eventueel aanwezige verhoogde intracraniele druk (CPP = MAP – ICP)
Als iemand een normale intracraniele druk heeft, dan kan je dus op basis van bovenstaand artikel aanhouden dat het verstandig kan zijn om de MAP op 70 mmHg te houden. Als iemand wél een verhoogde intracraniele druk heeft dan zou de minimum bloeddruk dus naar boven moeten worden bijgesteld.Dit is uiteraard alleen op basis van een klein onderzoek: Overleg dit dus altijd met de behandelend arts. Mocht je een keer zo’n casus op de neurologie afdeling tegenkomen: Dit is een interessante vraag om te stellen aan de zaalarts (die wss het antwoord niet gaat weten hoor haha, dit had ik ook niet uit mijn hoofd geweten. Maar dan kan die er iig in duiken haha).
Groetjes, Danielle
-
-
Sorry, je hebt helemaal gelijk: Afkortingen maken de boel onnodig ingewikkeld. SAB staat voor subarachnoïdale bloeding 😉
-
-
Haha, geen probleem hoor, de hele medische sector is gekend om de afkortingen 😂. Op cardio hebben ze het over Left Anterior Descending als ze LAD gebruiken. Op urologie staat LAD voor Lymfadenectomie.
Log in to reply.