Home Forums Genetica Celdeling en erfelijkheid

  • Celdeling en erfelijkheid

    Posted by Britt Frenken on 2020-11-10 om 12:28:56

    Hoi! Dit schooljaar ben ik begonnen met de opleiding verloskunde. Ik ben me op dit moment aan het verdiepen in Meiose I en Meiose II voor de aankomende toets. Ik vroeg mij toen af waarom crossing over alleen plaatsvindt tijdens profase I van Meiose I en niet bij de profase van Meiose II? Is dit omdat het extra energie vergt in het proces? Omdat het al eens gedaan is? Want ik dacht aan hoe meer crossing over, hoe meer diversiteit er is in geslachtscellen.  Ik hoor graag wat anderen hier van weten 🙂

    1913212 antwoordde 4 years, 1 month ago 1 Member · 2 Antwoorden
  • 2 Antwoorden
  • JufDanielle

    Guest
    2020-11-11 om 11:58:09

    Hoi Britt, wat een leuke vraag! Lang verhaal kort: Omdat het al een keer eerder gedaan is in Meiose 1.

    Lange uitleg: (zie de afbeelding hieronder) Bij de Meiose 1 zie je eerst dat de chromosomen zich kopieren. Dus hieronder in het plaatje gaat het rode ‘strengetje’ (=chromatide) zich verdubbelen naar een rood ‘kruisje’ (=chromosoom). Vervolgens kunnen deze twee ‘kruisjes’ (rood en blauw in de afbeelding) met elkaar genetisch materiaal uitwisselen, waardoor er meer diversiteit ontstaat. Een stukje rood gaat naar blauw, en andersom gaat een stukje blauw naar rood = meer diversiteit.

    Vervolgens splitsen deze kruisjes weer naar 4 losse ‘strengetjes’ = De meiose 2. Hierbij zal dus 1 blauw ‘kruisje’ -> 2 losse blauwe ‘strengetjes’ worden. En 1 rood ‘kruisje’ -> 2 losse rode ‘strengetjes’ worden. Zoals je in de afbeelding hieronder kan zien, zal verdere crossing-over hier niet zorgen voor meer diversiteit: Een blauw ‘strengetje’ dat materiaal uitwisselt met een ander blauw ‘strengetje’ (in de literatuur vaak “zuster chromatiden” genoemd) zal immers niet voor meer diversiteit zorgen. Maar wel voor meer kans op genetische fouten…

    Oftewel de nadelen wegen zwaarder dan de voordelen: De natuur zorgt er zo voor dat er geen crossing over plaatsvindt in meiose 2.
    Hopelijk is het zo een beetje duidelijk 🙂 De strengetjes heten in het echt natuurlijk chromatiden, en de kruisjes heten chromosomen 🙂 Groetjes, Danielle
    Plaatje van Mitose en Meiose

  • 1913212

    Guest
    2020-11-12 om 12:07:54

    Hoi!

    Super fijn en duidelijk uitgelegd! Mijn vraag is beantwoord, dankjewel! 🙂

    Groetjes, Britt

Log in to reply.