Home Forums Hart en Vaatstelsel Cholesterolrijke voeding

  • Danielle

    Administrator
    2023-11-16 om 10:10:07

    Klopt! In de lever wordt het overgrote deel van cholesterol gemaakt, de cholesterol per voeding is van kleiner belang voor onze bloedwaarden (zie ook de les over cholesterol: https://jufdanielleacademie.com/courses/bloed/lessons/cholesterol-en-lipoproteinen/)

    Vanuit de jaren ’90 heerst er nog veel ‘angst’ rondom vet. Het vetarme dieet had zijn hoogtijdagen in de jaren 90 en begin jaren 2000. Vetarme producten werden destijds per definitie als ongezonder gezien. Daar is inmiddels wel vanaf gestapt – maar toch zit het nog bij veel mensen in hun hoofd. Ook bij mij hoor 😉 ik ben opgegroeid met dit gedachtengoed. Maar er zit een heel verschil tussen fastfood en een ei. Ook al zit in beide producten vet/cholesterol.

    Op die manier passen gezonde cholesterolrijke voedingsmiddelen zeker in de schijf van vijf 🙂

    Als je verhoogde cholesterolwaarden in je bloed hebt, zou ik zeker eens met de behandelend arts en aanvullend een diëtist bespreken wat je hier aan kunt doen. Alleen havermout eten zal dan niet magisch voor een normaal LDL zorgen zeg maar, maar gezonde leefstijl (voldoende bewegen, eten volgens schijf van vijf, niet roken, zo min mogelijk alcohool) allemaal samen zullen de meeste impact maken – en natuurlijk cholesterolmedicatie als dat nodig is!

    Met statinen maak je namelijk de productie van cholesterol in de lever lager. Oftewel daar is relatief veel winst te behalen (aangezien de lever de voornaamste bron is van cholesterol). Maar goed, de arts die de labwaarden heeft aangevraagd kan je hier specifieker op de individuele situatie informeren. Aan elk geneesmiddel zitten voor- en nadelen, en de afweging wat belangrijker is zal per persoon verschillen.

Log in to reply.