Home › Forums › Hormoonstelsel › De menopauze binnen de Hypofyse Gonade AS
-
De menopauze binnen de Hypofyse Gonade AS
Posted by Ativos on 2023-04-30 om 14:46:36Beste Danielle,
Ik heb een vraag over de overgang. Ik probeer deze voor mezelf binnen de Hypofyse Gonade AS duidelijker te krijgen. Je raakt in de overgang doordat er geen eicellen meer zijn en dus je cyclus stopt, maar hoe zit dat met de feedback-loop binnen deze As? Blijft de hypofyse wel altijd LH en FSH maken?
Danielle antwoordde 1 year, 7 months ago 2 Members · 1 Antwoord -
1 Antwoord
-
Hoi Ati, Wat een interessante vraag! Leuk!
Lang verhaal kort:
Ja, er zal altijd LH en FSH geproduceerd worden. In de peri-menopauze (de overgangsfase naar menopauze) is er zelfs te veel LH en FSH, die de bekende klachten van menopauze veroorzaken zoals opvliegers. Naarmate je langer in menopauze bent neemt de LH en FSH productie af naar ongeveer hetzelfde als pre-puberteit.Het lange verhaal:
Om deze verandering beter te snappen moeten we eerst even kort herhalen wat de normale menstruatiecyclus ook alweer doet:Normale menstruatiecyclus:
In een normale menstruatiecyclus stimuleert de hypothalamus de hypofyse om FSH en LH af te scheiden, die op hun beurt de groei en rijping van de eicellen in de eierstokken bevorderen en de productie van oestrogeen en progesteron stimuleren. Naarmate de eicellen rijpen, produceren ze oestrogeen, dat een negatieve feedback geeft aan de hypothalamus en de hypofyse om de productie van FSH en LH te remmen.Peri-menopauze (de overgangsfase naar menopauze):
Dit is de periode van enkele jaren voorafgaand aan de menopauze, wanneer de hormoonspiegels beginnen te fluctueren en de menstruatie onregelmatiger wordt. Dit begint meestal rond de leeftijd van 40-45 jaar, maar kan ook eerder of later beginnen: verschilt per persoon.Oestrogeen wordt veel minder ‘voorspelbaar’ geproduceerd en dus valt (fluctuerend) de remming weg: LH en FSH stijgen. Op die FSH en LH piek kan er dan juist ineens weer méér oestrogeen gemaakt worden. Het gaat dus alle kanten op zeg maar.
Deze fluctuerende hormoonspiegels maken de hormooncyclus onregelmatig: De cyclus kan korter of langer zijn, en in hevigheid kan de menstruatie verschillen. Ook kunnen hier de eerste symptomen van menopauze om de hoek komen kijken (=ook door de hormoonfluctuaties, en dan met name de FSH en LH pieken die kunnen optreden): Opvliegers, zweten, stemmingswisselingen, vaginale droogheid, etc.
Menopauze:
En dan stopt de menstruatie helemaal: Menopauze. Officieel spreek je van menopauze op het moment dat de laatste menstruatie 12 maanden of langer geleden is (zonder andere verklaring = als je bijv 12 maanden de pil doorslikt en geen bloeding hebt dan mag je het geen menopauze noemen).Menopauze wordt bereikt doordat de eierstokken geen eicellen meer produceren en de productie van vrouwelijke geslachtshormonen zoals oestrogeen en progesteron afneemt. Na de menopauze blijft de hypofyse FSH en LH produceren, in het begin zelfs nog te veel wat leidt tot de bekende menopauze-symptomen (net zoals in perimenopauze).
Uiteindelijk zal de productie van FSH en LH afnemen tot een laag niveau, vergelijkbaar met die van de prepuberale periode. Deze daling van FSH en LH zullen vervolgens ook leiden tot een afname van de symptomen van de menopauze.Hopelijk heb je hier wat aan 🙂
Groetjes, Danielle
Log in to reply.