Home Forums Hormoonstelsel Diabetes

  • Diabetes

    Posted by Monique Goemans on 2020-11-03 om 18:52:16

    Bij de oefenvragen in deze categorie staat telkens een stelling die zegt dat men kan genezen van diabetes door leefstijlverandering o.a. maar de literatuur geeft aan dat je nooit kunt genezen omdat er al schade is aangebracht.
    Je kunt wel in remissie raken. Daarbij is een jaarlijkse controle wel nodig omdat het weer kan opleven.

    Misschien kan dit worden aangepast of ben jij anders van mening Danielle?

    Shirin Ghahramani antwoordde 1 year, 6 months ago 4 Members · 7 Antwoorden
  • 7 Antwoorden
  • Carola nieuwhoff

    Guest
    2020-11-04 om 07:43:23

    daar heb je een punt, En dan gaat het vooral om diabetes type 2. Voor mensen voelt het wel als genezen denk ik 🙂

  • JufDanielle

    Guest
    2020-11-04 om 12:24:34

    Ik ben het helemaal met jou eens: remissie is het beste woord 🙂 Dit is alleen mogelijk voor diabetes type 2 overigens (type 1 niet! Evt als ‘transplantatie van eilandjes van langerhans’ een ding wordt, maar dat is nu nog niet het geval).

    De meningen zijn er wel over verdeeld (ook in de medische wereld) welke term er nou het beste bij past. Het is ook meer een taalkundige differentiatie dan een medisch inhoudelijke 😉 Er wordt dan gesproken over genezing, remissie of omkering (reversing in het engels) van diabetes type 2. Wat er allemaal op neer komt: Je kan stoppen met medicatie en het risico op hart en vaatziekten wordt kleiner. Dit doe je met name door (ingrijpende) leefstijlveranderingen. De kans is dan ook eigenlijk het grootst dat je weer een hyperglycemie krijgt als die leefstijlveranderingen weer de mist in gaan 😉 Maar er zijn mensen die op deze manier 15 jaar of langer in remissie(/omkering/genezing) blijven.

  • DAMonique

    Guest
    2020-11-09 om 18:56:25

    Dank voor jullie reacties. En ja, ik bedoelde enkel DM2. 😉

     

  • wavwijk

    Member
    2022-11-16 om 12:35:12

    Hoi,

    Ik snap wat de gevolgen van DM2 kunnen zijn, maar welke wonden kunnen niet meer genezen?

    Als iemand rigoureus zijn levensstijl omgooit en lekker gaat sporten, gezond eet.. Een lang proces van herstel kan ik me voorstellen… de glomeruli van de nieren die kapot zijn gegaan kan ik me ook indenken als blijvende schade. Waar moet ik nog meer aan denken bij onherstelbare schade bij/na DM2?

    Groetjes Willeke

    • Danielle

      Administrator
      2022-11-18 om 14:55:00

      Hoi Willeke, diabetes (en vooral de hoge glucoses die erbij komen kijken) zorgen voor allerlei soorten schade in het lichaam. Daarvan is zeker niet alles reversibel.

      Lifestyle (bij DM2), en betere medicamenteuze regeling van de glucosespiegel (DM2 en DM1) helpen ter preventie van complicaties. Maar het kan reeds ontstane complicaties niet ongedaan maken. In de les Lange termijn gevolgen ga ik er dieper op in 🙂 https://jufdanielleacademie.com/courses/routekaart-hormoonstelsel/lessons/diabetes-mellitus-lange-termijn-complicaties/

      Diabetes Mellitus: Lange Termijn Complicaties

    • wavwijk

      Member
      2022-11-21 om 10:43:02

      Goedemorgen,

      Bedankt voor de reactie.

      Ik heb de video nog een keer bekeken en ondanks dat ik de video al meerdere keren gezien had viel nu vaker het kwartje. Zo besefte ik me nu pas dat iedereen AGE’s aanmaakt en dat die aanzetten tot de productie van ROS, dat alle complicaties ontstaan uit problemen aan de bloedbaan maar ook dat die hoge glucose eigenlijk het bloedvatenstelsel zo aantast. Ik dacht dat je met grondige levenstijlveranderingen dat de bloedvaten ook meer zouden herstellen, maar dat is meer beperkt begrijp ik.

      De video’s zijn zo compact qua informatie, toch maar eens kijken naar hoe je het beste kunt leren. 😊

    • Shirin Ghahramani

      Member
      2023-06-13 om 11:46:36

      Hallo,

      Ja, dat klopt. Maar soms trek op den duur onherstelbare zenuwschade. Maar natuurlijk zou een rigoureuze levensstijl de kwaliteit van leven voor de patiënt verhogen.

      Vriendelijke groet,

      Shirin

Log in to reply.