Home Forums Hormoonstelsel Diabetische HHS en verschuiving kalium naar extracellulair

  • Diabetische HHS en verschuiving kalium naar extracellulair

    Posted by JufDanielle Academie on 2020-05-01 om 16:54:53

    Beste Danielle, in je filmpje over DKA en HHS laatje zien dat kalium van intra- naar extracellulair schuift. Waarom is dat? Wat voor functie heeft kalium in dit proces? gr dennis

    [Door Dennis Draaisma]

    Danielle antwoordde 1 year, 7 months ago 3 Members · 3 Antwoorden
  • 3 Antwoorden
  • Oude Academie

    Guest
    2020-05-01 om 16:55:13

    Zie het eerder als gevolg van de situatie, niet persé als functie. En het heeft meerdere redenen eigenlijk. Als je zuur wordt (acidose, veel H+ aanwezig in het bloed) dan zal er het volgende gebeuren: H+ gaat de cel in (oftewel dan wordt het bloed minder zuur = beter voor de homeostase en dus de overleving) maar daar moet dan een positief geladen deeltje voor teruggeruild worden…Je raadt het al: Dat is dat het kalium (K+) dus dat gaat juist de cel UIT.

    Verder speelt in diabetes ook nog het volgende: Kalium gaat de cel in met een natriumkalium pomp, deze is onder andere afhankelijk van insuline. Als er geen (of weinig) insuline is, dan kan kalium dus wel de cel UIT maar niet meer IN. Dit zorgt er dus voor dat er dus een shift is van kalium van intra- naar extracellulair. En vervolgens gaan we die kalium uitplassen en is er dus een gevaar op een TEKORT aan kalium, vandaar dat daar goed op wordt gelet bij DKA en HHS patienten. Hierbij zou je (Kalium <5.5) ook kalium gaan toedienen als behandeling.

    [Door Danielle Wolzak]

Log in to reply.