• Danielle

    Administrator
    2023-02-14 om 10:18:30

    Hoi Renate,

    Snap ik! Die staat ook nog op mijn wensenlijstje om te gaan maken 🙂 Tot die tijd mag je natuurlijk altijd je vragen erover stellen hier in de vraagbaak, en op ecgpedia kan je ook veel uitleg vinden!
    https://nl.ecgpedia.org/wiki/Hoofdpagina

    Groetjes, Danielle

    • Renate Katarzynski

      Member
      2023-02-16 om 12:24:01

      Hoi Danielle,

      Ik vind het lastig op een ECG te zien wanneer het een AVNRT ritme is, zou jij dit goed kunnen uitleggen?

      Dit is wat ik heb opgeschreven, maar dus niet helemaal duidelijk wat ik dan op het ECG zie.

      Dan vuur het af, rondjes om de AV knoop

      Het activeert de atria van onderaf en de ventrikels van bovenaf.

      De sinusknoop wordt steeds op “reset” gezet omdat de AV-knoop de atria (inclusief de sinusknoop) depolariseert. De sinusknoop speelt tijdens AVNRT dan ook geen rol bij het bepalen van het ritme.

      Groetjes Renate

    • Danielle

      Administrator
      2023-02-17 om 17:31:27

      Hoi Renate,

      Snap ik! Dat is ook echt lastig te herkennen – vind ik ook hoor. Mocht je een keer een cardioloog spreken, dan kan diegene het vast beter uitleggen dan ik 😉

      Wat ik terugzie in jouw notities is pathologie (=beschrijving wat er mis gaat in het weefsel), niet wat het ECG zal laten zien. Misschien dat een deel van jouw verwarring daar vandaan komt. Voordat je verder gaat met wat er op een ECG te zien is, zou ik als ik jou was even de pathologie van AVNRT doornemen (waar je leert over de rotonde, fast en een slow kant, etc)

      Bij een AVNRT zal namelijk een soort rotonde ontstaan (vandaar jouw opmerking “rondjes om de AVknoop” en “atria van onderaf en ventrikels van bovenaf”), in plaats van gewoon een 1 richtingsweg. De normale route is wel nog steeds beschikbaar (gewoon de afslag nemen op de rotonde zullen we maar zeggen), dus zie je op het ECG een smal QRS complex.

      De combinatie van een regulaire, snelle hartslag (140-180/min of soms nog sneller), en een smal QRS complex is eigenlijk de meest makkelijke manier om het te herkennen op ECG.

      Er zijn nog wat ‘specialistische’ zaken waar je op kunt letten zoals de ‘pseudo-s‘ en ‘pseudo-r‘ in specifieke afleidingen, maar ik zou eerst op bovenstaande focussen als je dit moet leren 🙂

      Hier een handige video over AVNRT van de ECG Academie, deze vond ik zelf heel verhelderend:
      https://www.youtube.com/watch?v=qv2k1aUfOzE&ab_channel=ECGAcademie

      Hopelijk heb je hier wat aan!
      Groetjes, Danielle

Log in to reply.