Home Forums Hart en Vaatstelsel ECG en plek elektroden

  • ECG en plek elektroden

    Posted by Femke-92 on 2024-07-08 om 16:53:30

    Vraagje over de elektroden bij een ECG.

    Ik zie in de praktijk dat er wisselend wordt omgegaan met de plaats waar de elektroden worden geplaats. Sommige collega plaatsen de elektroden bv. op de polsen en anderen bij de schouders. Ook rondom het hart worden deze wisselend aangebracht. Hoe foutgevoelig is het plakken van deze elektroden bij het maken van een ECG?

    Danielle antwoordde 6 months ago 2 Members · 3 Antwoorden
  • 3 Antwoorden
  • Danielle

    Administrator
    2024-07-09 om 12:13:45

    Hoi Femke,
    Bij de “limb leads” (ledemaat elektroden) maakt het inderdaad niet zoveel uit of je ze op de pols of schouder plakt. Hierbij moet je vooral de goede ledemaat hebben, anders krijg je een heel gek ECG. Maar die is zo afwijkend dat je het tijdens het afnemen van het ecg wel al opvalt. Maar (even er vanuitgaande dat je aan de juiste ledemaat plakt) zijn de verschillen tussen pols en schouder meestal niet significant. De pols kan makkelijker bereikbaar zijn, de schouder kan wat stabieler zijn met minder bewegingsartefacten. En in bijv spoedsituaties kan bijv de pols ineens niet bereikbaar zijn door allerlei infusen en toestanden en meer beweging daar ter plaatse. Maar voor de limb-leads zijn de verschillen klein genoeg om onderling gewoon af te spreken of je ze liever op pols of schouder plakt.

    De precordiale elektroden daarentegen moeten wel heel precies geplakt worden:

    • V1: Vierde intercostale ruimte, rechts van het sternum.
    • V2: Vierde intercostale ruimte, links van het sternum.
    • V3: Halverwege tussen V2 en V4.
    • V4: Vijfde intercostale ruimte, midclaviculaire lijn.
    • V5: Vijfde intercostale ruimte, anterior axillaire lijn.
    • V6: Vijfde intercostale ruimte, midaxillaire lijn.

      Onjuiste plaatsing van de precordiale elektroden kan leiden tot veranderingen in de QRS-complexen, ST-segmenten en T-golven, wat kan resulteren in een foutieve diagnose van bijvoorbeeld myocardinfarct, ischemie of ventriculaire hypertrofie. Ook zou de elektrische as van het hart foutief worden bepaald als de plakkers niet op de goede plek zitten, hierdoor kunnen met name de hypertrofieen en andere cardiomyopathieen moeilijker te diagnosticeren worden / missen van diagnoses.

    Hopelijk heb je hier wat aan!
    Groetjes, Danielle

  • Femke-92

    Member
    2024-07-09 om 14:36:01

    Ah dankje.

    Toch goed om hier nog eens met collega’s naar te kijken!

    • Danielle

      Administrator
      2024-07-11 om 16:36:02

      Zeker! En betrek de artsen/cardiologen die de ECGs moeten interpreteren er vooral ook bij. Die weten nog meer van de specifieke voors en tegens met name van de limb leads dan ik! 🙂 Lekker bezig!

Log in to reply.