Home Forums Hart en Vaatstelsel Gepaste terminologie

  • Gepaste terminologie

    Posted by Jelle Borrizée on 2023-12-21 om 16:29:45

    Dag Juf Danielle,

    dit is een vraag op het voorbeeldexamen. Maar ik raak er niet wijs uit om de gepaste terminologie te gebruiken om het antwoord te formuleren. Kun jij mij helpen?

    Bij (linker ventrikel) hartfalen ontstaat dikwijls longoedeem.

    Leg stap voor stap uit (flowchart) hoe de falende linkerventrikel het longoedeem veroorzaakt. Gebruik/verklaar hierbij professionele terminologie: LVEF, LVEDV, LVEDP, atriale druk, venae pulmonalis, capillair longvaatbed, transsudaat/exsudaat

    Danielle antwoordde 12 months ago 3 Members · 2 Antwoorden
  • 2 Antwoorden
  • stijn

    Member
    2023-12-21 om 22:07:47

    dag Jelle 👋

    wil even mee denken: 🤔

    LVEF: linker ventrikel ejectie fractie = is een onderzoek met bewegende beelden om te kijken hoeveel bloed het hart uitpompt

    LVEDV: linker ventrikel eind diastolische volume= hoeveel volume in het linker ventrikel zit na dat het ontspannen is.

    LVEDP: linker ventrikel eind diastolisch druk of Pressure: hoeveel druk moet het hart zetten om al het bloed uit de linker ventrikel te pompen

    Venae pulmonaris = longader

    capillaire longvaatbed? capillaire zijn de haarvaten waar via diffusie een uitwisseling is maar dit thv de longen???

    transsudaat= intern of van binnenuit

    exsudaat = extern of van buiten uit

    (weet niet of dat het allemaal klopt?) daarvoor is Juf Danielle nog 😉

  • Danielle

    Administrator
    2023-12-27 om 11:35:52

    Hoi Jelle!
    Sorry voor mijn trage antwoord – in verband met de feestdagen was ik even een paar dagen offline.
    Normaal zou ik terugvragen: Hoe ver kom je zelf qua redenatie, aangezien je daar eigenlijk het meest aan hebt 😉 Die stap zal ik je voor deze keer besparen, haha!

    Voor nu zal ik mijn versie van het antwoord even uitwerken:
    Bij linker ventrikel hartfalen is vaak (toenemend) het percentage verlaagd van bloed dat per hartslag uit de linker ventrikel wordt gepompt (=LVEF ↓). Dit houdt dus in dat er meer bloed in de ventrikel achterblijft (=LVEDV ↑). Meer volume houdt vaak ook in dat de druk toeneemt (=LVEDP ↑), zowel in de ventrikel zelf, maar ook alle structuren die daar op aansluiten. Waaronder ook toename van druk in het atrium en de vv. pulmonales. De verhoogde druk in het veneuze systeem van de longen zorgt er voor dat de druk verhoogt in het capillair longvaatbed. Daardoor stijgt de hydrostatische druk ter plaatse, wat voor een uittreding van vloeistof zorgt. Deze vloeistof zal het longweefsel in gaan, wat we transsudaat noemen. Dit zorgt ervoor dat longoedeem ontstaat.

    Voor bonuspunten:
    Exsudaat ontstaat meestal niet bij het proces van longoedeem door hartfalen. Vandaar dat dit woord dus mist in mijn uitleg. Voor bonuspunten zou je nog kunnen uitleggen dat transsudaat het vocht is wat naar buiten wordt geperst door de toename van hydrostatische druk. Karakteristiek is die vloeistof eiwitarm en helder.
    Exsudaat (soms ook wel ‘wondvocht’ genoemd) zie je meer in situaties van plaatselijke ontsteking, en is juist zeer eiwitrijk en vaak juist troebel of zelfs pusserig.
    → Om exsudaat vragen bij een vraag over hartfalen/longoedeem is dus gek 😉 Het ontstaansmechanisme is anders.

    Hopelijk heb je hier wat aan!
    Groetjes, Danielle

Log in to reply.