Home Forums Hart en Vaatstelsel Gestuwde carotiden bij overvulling?

  • Gestuwde carotiden bij overvulling?

    Posted by Kim Bastiaens on 2020-10-24 om 17:54:54

    <p style=”text-align: left;”>Hallo,</p>
    Ik zit met een brandende vraag voor mijn eindassessment:

    Als mijn patiënt overvuld is, zie ik dan alleen gestuwde halsvenen (zijn dit dan de v. jugularis externa wat ik zie?) of kunnen de arteriae carotis communes ook gestuwd zijn bij hevige overvulling? (ik werk op de dialyseafdeling en hier komt forse overvulling voor). Omdat in het gehele hart- en vaatstelsel dan te veel vocht aanwezig is (dus ook in de arteriën)? En zie ik ze dan ook? Omdat de arteriae dieper liggen.

    Alvast bedankt!

    Groetjes, Kim

    Kim Bastiaens antwoordde 4 years, 1 month ago 1 Member · 2 Antwoorden
  • 2 Antwoorden
  • JufDanielle

    Guest
    2020-10-25 om 19:22:23

    Onze venen zijn vooral de opslagplek van bloed (en extra vocht). Bovendien zijn de vaatwand van de venen veel slapper dan de arterien. Dat is de reden dat je overvulling eigenlijk alleen in de venen ziet, en eigenlijk alleen bij extreme overvulling (zoals je idd op de dialyse afdeling wel kan zien!).

    even wat bonusinfo 😉 Hierbij wil je dan graag de bloeddruk in de venen weten, de CVD. Die kunenn we meten door direct een CVD katether te plaatsen in de vena cava superior, maar dat is natuurlijk vrij ingrijpend. Wat je ook kan doen is de druk schatten in de vena jugularis externa (dus ja dat is degene die je ziet in de nek). Dat doe je met een veneuze boog:

    “De [v. jugularis externa] wordt onder de kaak dichtgedrukt en vervolgens naar beneden leeggestreken terwijl hij bij de kaak dichtgedrukt blijft. De vene zal zich automatisch weer deels vullen en de mate van vulling zegt iets over de CVD. Het punt tot waar de vena jugularis weer volloopt is het meetpunt voor de CVD. Een veneuze boog wordt geplaatst op dit punt en op op de angulus Ludovici (de iets uitstekende knobbel ter hoogte van de aanhechting van de tweede rib op het borstbeen). Op de veneuze boog kan vervolgens de CVD afgelezen worden. De CVD wordt als volgt genoteerd: R+/- …cm H2O. De normaalwaarde is R-4 tot R-9 cm H2O.” https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Centraal-veneuze_druk

  • Kim Bastiaens

    Guest
    2020-10-26 om 12:03:05

    Dankjewel! Helemaal duidelijk.

Log in to reply.