Home Forums Hart en Vaatstelsel hartslag bij sporters

  • hartslag bij sporters

    Posted by Carola Nieuwhoff on 2020-11-20 om 21:08:15

    Met enige regelmaat lees je in het nieuws dat er een hardloper of voetballer onwel is geworden. Ze zakken opeens in elkaar, worden gereanimeerd enz….
    Is hier een duidelijke oorzaak voor? Sporters hebben over het algemeen een wat lagere hartslag meen ik en een vergroot hart (sport hart).

    Zal dit hier mee te maken hebben? In hoeverre kan een bradycardie kwaad? Zit hier een ondergrens aan wat het maximaal mag zijn of maakt dit niet uit?
    Wij hebben een cliënt gehad (gehandicaptenzorg) die in de nacht een hartslag had van tussen de 40 en 50 p minuut. Hier werd verder geen actie op ondernomen maar ik vind het wel wat aan de lage kant, helemaal die 40/43 die ze geregeld had.

    Carola nieuwhoff antwoordde 4 years ago 1 Member · 5 Antwoorden
  • 5 Antwoorden
  • Kimberley Van Boxstel

    Guest
    2020-11-21 om 20:13:21

    Ik vraag me dat dus ook af.

    Mijn man is dus een fanatieke sporter, vooral cardio en kracht training.

    Gemiddeld is zijn hartslag 50 tot 52 en als hij slaapt zelfs 40 tot 45, nu heeft hij dus zo’n sport horloge en ik de app waarmee ik hem dus in de gaten houdt en als melding staat hier altijd bij dat dit een uitstekende conditie is voor zijn leeftijd, maar is dat dus echt zo?

    Ik vindt het erg laag moet ik zeggen, hij kreeg vorig jaar een epileptische aanval hij zakte hier echt in weg waardoor ze dachten dat hij een hartstilstand zou krijgen toen is alles goed onderzocht en was er op zijn hart niets aan te merken. Maar toch heb ik soms ook mijn twijfels, op internet is er ook niet echt iets over te vinden.

    Ik ben benieuwd naar het antwoord.

  • maritleeuwenburg

    Guest
    2020-11-22 om 19:37:11

    Mijn vriend en ik hebben allebei ook een redelijk lage hartslag. Die van mij is rond de 55 in rust (heb ik altijd al gehad), en mijn vriend kan vaak een nog lagere hartslag hebben (volgens mij 45-50). Ik ben zelf niet super fanatiek qua sport, ik doe zo’n 2x per week krachttraining, en fiets 1x per week naar school (40min heen en 40min terug). Mijn vriend sport wel meer, en dan voornamelijk cardio.

    Voor ons is onze langzamere hartslag helemaal geen probleem. Het baart ons in ieder geval geen zorgen 🙂

  • JufDanielle

    Guest
    2020-11-24 om 10:13:18

    Ik maak even een onderscheid tussen de bradycardie, en de sporters die omvallen met een hart”stilstand” en overlijden. Denk aan Nouri bijvoorbeeld maar zo zijn er (jammer genoeg) nog meer.

    De bradycardie past inderdaad bij een gezond sportershart. Je hart past zich hierop aan (is gespierder en pompt krachtiger, en hoeft dus minder vaak te kloppen om dezelfde hoeveelheid bloed rond te pompen), en kan dan bijv rond de 50/min gaan kloppen. Eigenlijk heb je hier daardoor dus ook geen klachten van (dezelfde hoeveelheid bloed wordt immers rondgepompt). Soms kan je wat sneller duizelig worden of flauwvallen als je snel opstaat (orthostatische hypotensie), maar verder is het niet gevaarlijk. https://www.hartstichting.nl/hart-en-vaatziekten/gids-hartritme/lage-hartslag?tab=2

    Heel anders is dat voor de jonge sporters die spontaan omvallen. Daar is eigenlijk altijd sprake van een (wel dan niet bekende) onderliggende hartaandoening. Het wordt dan wel een “hartstilstand” genoemd, maar we hebben het hier over ventrikelfibrilleren: Het hart klopt juist heel snel, zo snel dat het niet effectief kan pompen. Soms hebben deze mensen eerder klachten gehad zoals pijn op de borst bij inspanning, kortademigheid en/of syncope, maar dat is zeker niet altijd het geval. https://www.stin.nl/leven-met-de-icd/medische-verhalen/waarom-sterven-jonge-sporters-plots-aan-een-hartstilstand-oktober-2007.htm

    Twee ‘veel voorkomende'(alles is relatief natuurlijk) oorzaken van deze hart”stilstanden” bij jongeren zijn: Aangeboren anatomische afwijkingen, zoals Hypertrofe cardiomyopathie (een aangeboren afwijking waarbij 1 of beide hartkamers zijn verdikt). Kenmerkend zijn deze patienten lastig te reanimeren: Hierdoor leidt het ventrikelfibrilleren dan ook tot overlijden.

    De tweede is aangeboren hartritmestoornissen zoals verlengd QT syndroom, hierbij is een genetische fout opgetreden waardoor er bij inspanning (en schrikreacties!) een hartritmestoornis kan optreden die tot de ventrikelfibrillatie leidt. Hierdoor is sporten een trigger, maar denk bijv ook in koud water springen, en soms zelfs ‘de wekker die ‘s ochtends af gaat’ als oorzaak. Op ECG is deze aangeboren hartritmestoornis te zien, en dan kan het worden behandeld met betablokkers, waardoor je die ventrikelfibrillatie hoopt te voorkomen. Afhankelijk van de precieze aandoening kan ook een pacemaker geplaatst worden.

    Op sportclubs zijn vaak AEDs te vinden: bij ventrikelfibrilleren kan dat het ritme weer in het gareel brengen!

  • JufDanielle

    Guest
    2020-11-24 om 10:16:14

    Oh en voor de niet-jonge sporters die omvallen (ik zie nu dat je het helemaal niet had over persé jonge mensen haha), is vaak een myocardinfarct de oorzaak.

  • Carola nieuwhoff

    Guest
    2020-11-25 om 12:03:23

    Oké duidelijk. Een “omvallende” sporter heeft dus niets te maken met een bradycardie maar juist met ventrikelfibrilleren.

Log in to reply.