Home Forums Huid Herpes

  • Herpes

    Posted by Patricia Hazenberg on 2022-04-07 om 11:10:17

    Hoi hoi,

    Is er toevallig een filmpje waarin er meer verteld wordt over herpes? Wij willen graag de kennis op onze afdeling hierover vergroten maar kunnen er weinig over vinden.

     

    groetjes Patricia

    Danielle antwoordde 2 years, 8 months ago 2 Members · 3 Antwoorden
  • 3 Antwoorden
  • Danielle

    Administrator
    2022-04-08 om 17:02:28

    Hoi Patricia! Herpes is nogal een breed begrip aangezien er heel veel verschillende virusvarianten zijn die ook allemaal verschillende soorten aandoeningen veroorzaken 😉

    Bekende ziektebeelden zijn:

    Via de LCI richtlijnen kan je veel lezen over bijv herpes simplex. Of kijk eens op huidziekten.nl 🙂

    Als je specifieke vragen hebt over het virusvariant (of de aandoeningen die het kan veroorzaken) kan je het natuurlijk altijd hier stellen 🙂

  • Patricia Hazenberg

    Member
    2022-04-13 om 20:07:21

    Hoi danielle,

    bedankt voor je reactie.  Bij ons op de afdeling is een VIM melding ( melding van een incident) binnen gekomen over een patiënt met herpes. Deze patiënt had hierdoor bijna blind kunnen worden. Ik heb nog even nagevraagd wat er gebeurt is en om welke variant het ging.

    Het bleek vermoedelijk om (een open) Herpes Simplex te gaan (?). deze patiënt had een bleek rondom haar lip, in haar gezicht, richting de neus. Dit is niet geregistreerd door onze collega’s doordat we hier geen kennis over hebben. Hierom de vraag of je misschien wat meer kan vertellen. Op Internet wordt ik niet veel wijzer erover namelijk.

    onze vraag is vooral:

    * Hoe ontstaat het

    * Hoe herken je het/symptomen

    * welke acties zet je uit (behandeling, interventies, besmettelijkheid, isolatie)

    weet niet of jij mij verder ermee zou kunnen helpen?

    Groetjes Patricia

  • Danielle

    Administrator
    2022-04-15 om 10:43:56

    Hoi Patricia! Ah, de LCI richtlijn over HSV is dan de place to be 🙂 https://lci.rivm.nl/richtlijnen/herpessimplexvirusinfecties (o.a. symptomen, risicogroepen, preventie en maatregelen kan je daarin raadplegen). Ik moet zeggen dat voor HSV de isolatiemaatregelen en dat soort zaken allemaal wel mee valt hoor 😉

    Bij HSV oogontsteking ken ik vooral het geval dat mensen aan hun koortslip zitten, en vervolgens in hun oog wrijven. En dat op die manier het virus in het oog kan komen. Doorgroei van lip, neus, naar oog ken ik niet? Maar ik ben natuurlijk ook geen oogarts – dus ik ben zeker geen specialist op dit gebied 😉 Misschien zou je dat nog even aan de (zaal)arts kunnen navragen hoe dat nou precies zat.

    Wat ik denk ik vooral uit deze casus ter lering zou meegeven is:
    Ken de alarmsymptomen voor oogontstekingen:

    1- Pijn in het oog
    2- Minder zien
    3- Opeens niet tegen fel licht kunnen

    Dit zijn de drie rode vlaggen die iedereen eigenlijk zou moeten weten: Dit zijn namelijk tekenen van een ontsteking van het hoornvlies, en dat kan zeer ernstig verlopen. Dit is namelijk altijd reden om direct hulp te zoeken. (dus als dit bij jezelf gebeurt: Bel direct de huisarts. Als 1 van jouw patiënten dit krijgt: Geef dit direct door aan de zaalarts).

    Jouw casus klinkt het meest als een Herpes Keratitis (een hoornvliesontsteking veroorzaakt door HSV). Dit geeft onder andere deze 3 alarmsymptomen -want het is een vorm van hoornvliesontsteking- Pijn, niet tegen fel licht kunnen, slechter zien. Vaak aan 1 oog, niet beide ogen.

    Als je 1 van de alarmsymptomen ziet (onafhankelijk of iemand nou een koortslip heeft tegelijkertijd, of niet…) is dat altijd reden om een arts er meteen bij te betrekken. Omdat een hoornvliesontsteking het oog kan beschadigen, met visusklachten op lange termijn tot gevolg.

    Het goede nieuws is dat een hoornvliesontsteking vaak goed te behandelen is met een oogzalf. In het geval van herpes keratitis zal er bijv Aciclovir oogzalf worden voorgeschreven. Dit moet dan volgens voorschrift gebruikt worden (dit zal zoiets zijn: 5x daags in oog totdat klachten zijn weg, en dan nóg 3 dagen doorgebruiken). Mocht de patiënt lenzen gebruiken dan die even niet in doen maar een bril dragen. Zachte lenzen weggooien, harde lenzen goed schoonmaken voordat ze weer gebruikt worden (om herinfectie te voorkomen).

Log in to reply.