Home › Forums › Urinewegstelsel › Het verschil tussen osmolariteit en osmolaliteit
-
Het verschil tussen osmolariteit en osmolaliteit
Posted by Matthias Depotter on 2021-12-17 at 17:32:33Hallo,
Ik heb een vraag over de definities osmolariteit en osmolaliteit. Het eerste woord herkende ik maar toen ik het 2de las dacht ik dat het om een schrijffout ging. Nu blijf ik deze 2 woorden lezen maar vind hier geen duidelijke definitie over terug.
mvg
Matthias
Danielle antwoordde 2 years, 2 months ago 3 Members · 2 Antwoorden -
2 Antwoorden
-
Hoi! Ik zie dat je vraag nog niet beantwoord is, dat is jammer, want ik zou het ook wel graag willen weten…? Misschien is Juf Danielle vergeten antwoord te geven
-
Hoi Matthias en Tilly, Ik zie tot mijn schrik inderdaad dat ik hier helemaal overheen heb gekeken. Mijn excuses!
Het zijn twee scheikundige termen die allebei worden gebruikt om de hoeveelheid opgeloste deeltjes in een oplossing aan te geven.
Osmolariteit: De hoeveelheid opgeloste stof in 1 liter vloeistof
Osmolaliteit: De hoeveelheid opgeloste stof in 1 kg vloeistofVoor water kennen jullie vast het ezelsbruggetje dat 1 liter = 1 kilo, dus vaak zie je dat osmolariteit en osmolaliteit door elkaar gehaald worden en door elkaar gebruikt worden omdat het toch op hetzelfde neerkomt.
Maar scheikundigen worden daar een beetje zenuwachtig van, want deze regel gaat niet altijd op. Water is namelijk 1 liter = 1 kilo als het water 4 graden celcius is. Als je een vloeistof verhit zet het uit, waardoor het volume groter wordt = 1 liter is dan niet meer 1 liter maar uitgezet naar bijvoorbeeld 1,1 liter.
En die ‘variabiliteit’ wordt als ernstig oncomfortabel ervaren… met name door scheikundigen :’)
(OH MY GOD: *1 liter is niet altijd 1 liter* , beetje die paniek hahahahahah)Osmolaliteit heeft dit probleem niet: 1 kg is altijd 1 kg, onafhankelijk van temperatuur.
Dus heb je een beetje een tweedeling: Praktisch vs Betrouwbaar.
1) Team Osmolariteit: Het is makkelijker om osmolariteit weer te geven: Als jij limonade maakt is het praktischer om te zeggen dat je er 1 liter water bij gedaan hebt ipv dat je er 1 kilo water bij hebt gedaan.
2) Team Osmolaliteit: Hierbij zou je dan dus zeggen dat je 1 kilo water bij je limonade hebt gedaan. Deze is dus veel betrouwbaarder, maar minder praktisch/logisch. Maar goed. Gezien de betrouwbaarheid wordt vaak wel de voorkeur wordt gegeven aan osmolaliteit. Met name in settings zoals tekstboeken en (nefrologie) labuitslagen.Hopelijk heb je hier wat aan
Groetjes, Daniellep.s. Scheikundigen raken niet letterlijk in paniek van osmolariteit hoor – deze beschrijving was alleen om mijn punt te verduidelijken.
Log in to reply.