Home › Forums › Afweersysteem › Hoe zit dat met koorts?
-
Hoe zit dat met koorts?
Posted by wavwijk on 2022-04-11 om 10:20:17Goedemorgen,
Kan iemand mij vertellen waarom ik bijvoorbeeld bij een fikse blaasontsteking geen koorts zie en de een wel koorts ontwikkelt bij een Corona-besmetting en de ander ook ziek oogt, maar geen koorts ontwikkelt?
Alvast bedankt.Groetjes Willeke
Danielle antwoordde 2 years, 8 months ago 2 Members · 3 Antwoorden -
3 Antwoorden
-
Hoi Willeke @wavwijm !
Interessante vraag! Er zijn denk ik een aantal factoren die hier in meewegen.- Zoals bij alle soorten klachten, zal het heel erg individueel verschillen hoeveel last iemand er van krijgt. De 1 krijgt snel/makkelijk koorts, terwijl de ander juist vrijwel nooit koorts krijgt. Misschien herken je dat zelf ook binnen je familie / vriendenkring. De 1 krijgt een verkoudheid en ligt meteen met 39 graden koorts op bed, terwijl de ander pas 1x koorts heeft gehad in zijn/haar hele leven. Dit verschil zit m in hoe ons lichaam reageert op indringers, en hoe vervolgens door onze thermostaat gereageerd wordt op pyrogenen (stoffen die koorts veroorzaken in ons lichaam).
Dit werkt op een zelfde manier als het verschil tussen bijwerkingen per persoon: niet iedereen krijgt dezelfde bijwerkingen van medicatie. En op een zelfde manier krijgt niet iedereen precies dezelfde symptomen van een ziekte: De een heeft meer last van 1 bepaalde klacht, en de ander juist van iets anders. Lang verhaal kort: Iedereen is anders (en dat maakt diagnostiek ingewikkeld, maar juist ook interessant!) - De definitie van koorts verschilt heel erg tussen personen:
* tussen zorgverleners onderling (de 1 neemt afkapwaarde 38, weer een ander 38,3 en weer een ander 38,5 – op basis van verschillende richtlijnen).
* Maar het verschil is helemaal groot tussen zorgverlener en patient: Zo kan een patient ‘verhoging’ ook nog wel koorts noemen, etc. Of niet gemeten hebben, maar toch het woord koorts noemen. - De verschillende meetmethodes kunnen andere uitslagen geven. Rectale meting is bijv meer betrouwbaar dan orale meting (zeker als iemand net een lekker verfrissend koud drankje op heeft enzo)
- En er zijn medicijnen die koorts kunnen onderdrukken / verlagen. De bekendste is paracetamol.
Dit betekent dus ook dat 1) aanwezigheid of 2) ernst van koorts niet gebruikt kunnen worden om een aandoening uit te sluiten danwel aan te tonen. Dus bijv je kan COVID-19 hebben zonder koorts. En je kan COVID-19 hebben met koorts. Hetzelfde geldt voor alle andere aandoeningen: Je kan blaasontsteking hebben met of zonder koorts. Je kan ziekte van Crohn hebben met of zonder koorts. Etc, etc.
Koorts kan je beter zien als 1 van de puzzelstukjes (samen met de puzzelstukjes van andere symptomen) die dan samen 1 puzzel vormen.
Hopelijk heb je hier wat aan! Groetjes, Danielle
- Zoals bij alle soorten klachten, zal het heel erg individueel verschillen hoeveel last iemand er van krijgt. De 1 krijgt snel/makkelijk koorts, terwijl de ander juist vrijwel nooit koorts krijgt. Misschien herken je dat zelf ook binnen je familie / vriendenkring. De 1 krijgt een verkoudheid en ligt meteen met 39 graden koorts op bed, terwijl de ander pas 1x koorts heeft gehad in zijn/haar hele leven. Dit verschil zit m in hoe ons lichaam reageert op indringers, en hoe vervolgens door onze thermostaat gereageerd wordt op pyrogenen (stoffen die koorts veroorzaken in ons lichaam).
-
Goedemorgen Danielle,
Bedankt voor je reactie.🙏🏻
Ik begrijp idd dat ontwikkeling van koorts en reactie op pyrogenen per persoon heel erg verschilt.
Ik ken het zeker ook uit mijn omgeving.In je uitleg over het afweersysteem zeg je dat neutrofielen interleukinen 1 afscheiden. Ik begrijp dus dat de hoeveelheid IL-1 die worden afgescheiden per persoon verschilt. Of kan het zo zijn dat bij de groep die minder/ geen koorts ontwikkelen de pyrogenen al door de andere monocyten worden opgeruimd of dat er eerder wordt teruggevallen op de bibliotheek van de lymfocyten?
Groetjes Willeke
-
Ja die verschillen zullen op elk punt per individu verschillen: Hoeveel IL-1 er worden afgegeven. En hoe sterk de hypothalamus daar op reageert. En dan hebben we ook nog andere pyrogene stoffen. Dus je ziet hoe heel makkelijk per persoon variatie kan optreden 🙂
Log in to reply.