Home Forums Hart en Vaatstelsel hypertensie bij ouderen

  • hypertensie bij ouderen

    Posted by Danielle van de Haterd on 2021-12-30 om 08:14:08

    In je video over hypertensie beschrijf je dat vanaf 140/90 een verhoogd risico op atherosclerose wordt gezien. In mijn werk als fysiotherapeut (mn geriatrische doelgroep) meet ik bij de intake vrijwel standaard de bloeddruk. In veel gevallen ligt die (ver) boven deze waarde. Soms neem ik hierover contact op met de huisarts, maar dan wordt mij meestal verteld dat deze bloeddruk acceptabel is voor die pt. Ligt de afkapwaarde voor het risico op beschadiging van de slagaderwand anders naarmate de leeftijd vordert?

    Danielle van de Haterd antwoordde 2 years, 11 months ago 2 Members · 2 Antwoorden
  • 2 Antwoorden
  • Danielle

    Administrator
    2021-12-30 om 14:17:18

    Hoi Danielle @infostaaldraadtekstschrijver-nl!
    Je stuit tegen een dilemma aan die heerst in de geneeskunde, en waar ook per arts wel verschillend over gedacht wordt 😉
    Het is niet zo dat de bloeddukwaardes en wanneer beschadiging optreedt verandert met de leeftijd, maar dat er een overweging gemaakt moet worden tussen de voor- en de nadelen van de medicatie die vervolgens gestart zal moeten worden. En die bijwerkingen moeten natuurlijk opwegen tegen de gezondheidswinst van de hypertensie.

    Antihypertensiva zijn namelijk vooral medicijnen die je slikt wat dan over het verloop van een aantal jaar het risico verlaagt op hart en vaatziekten. Maar je hebt natuurlijk wél vanaf dag 1 de bijwerkingen al. (o.a. hypotensie, valgevaar, maar denk ook aan elektrolytstoornissen, nog meer pillen toevoegen aan eventueel bestaande polyfarmacie wat desastreus kan zijn voor medicatietrouw, etc).

    Dus tja: wanneer komt dat keerpunt dat je de korte termijn bijwerkingen belangrijker gaat vinden dan de lange termijn consequenties van hoge bloeddruk?

    Er zijn gelukkig richtlijnen op dit gebied (CVRM bij (kwetsbare) ouderen met hypertensie) waar in staat dat er gestreefd wordt naar een systolische bloeddruk onder de 150 mmHg bij zowel vitale ouderen als kwetsbare ouderen. Maar in de praktijk zal het zeer verschillen per patient, per arts, en per situatie (de les “farmacologie – overwegingen” is hier denk ik heel goed op toepasbaar). De levensverwachting, comorbiditeiten, medicatietrouw, en risico-acceptatie + wensen van de patiënt zullen hier zeker in meespelen.

    Ik denk dat er vanuit jouw kant absoluut goed hulpverlenerschap blijkt als je bloeddrukwaardes >150 mmHg doorgeeft aan de huisarts. En dan is daar:
    1) misschien al over nagedacht en een plan voor (of een bewuste keuze gemaakt om niet te behandelen),
    of 2) het was nog niet bekend en dan is het een signaal aan de huisarts om er aandacht aan te besteden!

  • Danielle van de Haterd

    Member
    2022-01-04 om 08:58:25

    Dankjewel voor je uitgebreide antwoord. Duidelijk!

Log in to reply.