Home Forums Urinewegstelsel Hyponatriëmie en furosemide

  • Hyponatriëmie en furosemide

    Posted by Carola Nieuwhoff on 2020-11-25 om 10:26:36

    In de video zag ik dat een gevolg van lisdiuretica zoals furosemide een hyponatriëmie kan zijn.

    Dit zette mij aan het denken. Wij hebben een mevrouw met Hyponatriëmie. Nu houdt zij ook vocht vast, oedeem in de benen en heeft furosemide voorgeschreven gekregen.

    Is dit dan wel handig? Ze krijgt dagelijks natriumcapsules, maar als je daarnaast ook furosemide geeft lijkt mij dat dit tegen mekaar werkt?

    Carola nieuwhoff antwoordde 4 years ago 1 Member · 4 Antwoorden
  • 4 Antwoorden
  • JufDanielle

    Guest
    2020-11-25 om 14:11:52

    @carola-nieuwhoff Ik ken deze mevrouw natuurlijk niet, maar ik denk dat ik de redenatie wel snap. Wat is namelijk erger? Haar natrium tekort? Of haar hartfalen? En wat zal dus de redenering zijn achter de furosemide?

  • Carola nieuwhoff

    Guest
    2020-11-25 om 14:18:15

    ah ik snap hem denk ik. Ivm de hartfalen, met daardoor oedeem en slechte wondgenezing, heeft ze furosemide gekregen.

    Eerst waren er wel klachten door haar natrium tekort (dit had ze eerder dan de furosemide) maar door het slikken van natrium capsules is ze echt zienderogen opgeknapt.

    Toen kwam daar de oedeem (en slechte wondgenezing) bij, daarvoor furosemide, oedeem zakte af, zwachtel erbij voor wondgenezing (en later de VAC e.d.) maar dat gaat nu allemaal goed.

    Soms is het dan dus gewoon kiezen naar het beste, met daarbij mogelijk een nadelig effect welke je weer kan oplossen met eventuele medicatie zoals in dit geval de natriumcapsules?

  • JufDanielle

    Guest
    2020-11-25 om 15:00:39

    Precies! Bij elk medicijn wordt de afweging gemaakt tussen de voordelen en de nadelen. Want het middel WEL geven en het middel NIET geven heeft allebei zo zijn risico’s. Ik ken de casus natuurlijk niet, maar ik kan me zoiets voorstellen hier in de overweging:

    Risico van wel furosemide :
    1) het risico op hyponatriemie en
    2) het moeten slikken van het extra medicijn.

    Risico van geen furosemide :
    1) Hartfalen – verergering hartfalen, zelfs met dood als gevolg.
    2) Oedeem – risico: wondverslechtering, overbelasting op het hart bij liggende positie.
    3) Slechte wondgenezing – risico: wondinfectie of chronische wond.

    Dus dan zet je dus tegenover elkaar: Wel furosemide tegenover Geen furosemide… En dan kom je dus een beetje in het hoofd terecht van de voorschrijver, en welke afweging hij/zij gemaakt heeft. Misschien interessant om eens na te denken over hoe jij die afweging zou maken? Niet iedereen hoeft daar hetzelfde over na te denken natuurlijk, en zeker ook patientfactoren en wensen van de patient worden hierin meegenomen.

    Mocht je dit een interessant onderwerp vinden, binnenkort komt er een video op de Academie die gaat heten: “Overwegingen in de Farmacologie” (ofzoiets, de naam vind ik nu nog een beetje te lang haha, maar je snapt het idee). Waarin ik bespreek op welke vlakken je allemaal kan nadenken bij het voorschrijven van medicatie, en hoe die afweging gemaakt wordt.

  • Carola nieuwhoff

    Guest
    2020-11-25 om 17:53:10

    Leuk! Ik wacht je video weer af!

Log in to reply.