Home Forums Algemene vragen lactaat in bloedgas

  • lactaat in bloedgas

    Posted by Christine De Vos on 2020-10-03 om 13:08:03

    Ik werk op de SEH als Buddy A-Verpleegkundige. Er wordt bij bijna alle spoedlongpatienten naar Lactaat gekeken in het bloedgas, echter de SEH Verpleegkundigen geven allemaal een ander antwoord waarom dat belangrijk is. De ene zegt, geeft aan hoe de darmen functioneren (kan ischemisch zijn), de ander zegt dat het met de ernst van een shock te maken heeft. Waar is het nu echt belangrijk voor.

    c.de.vos antwoordde 4 years, 2 months ago 1 Member · 4 Antwoorden
  • 4 Antwoorden
  • Souhaib Kharbouche

    Guest
    2020-10-03 om 14:24:41

    Bij patiënten die zich mogelijk respiratoir en/of hemodynamisch instabiel klinisch presenteren wordt er arterieel bloedgas geprikt, waarbij lactaat mee wordt genomen. Lactaat is het eindproduct uit het glucose metabolisme. Dit zegt iets over de weefselperfusie en dus de hemodynamiek, lactaat komt vrij bij patiënten wanneer er weefselhypoperfusie ontstaat. Bij (ernstige) zieke patiënten die zich in een septische en/of shock toestand bevinden, is het lactaat vaak verhoogd tot meer dan 2mmol/L met vergelijking tot niet-gestresste patiënten waarbij het lactaat zich bevindt tussen de 1- 1.5mmol/L. Bij een lactaatgehalte van meer dan 4 mmol/L is er onmiddellijk reanimatie nodig en is overplaatsing naar de intensive care geïndiceerd. Aanvullend is het handig om zuurbase evenwicht als basis te begrijpen en daarmee de interpretatie van de arteriële bloedgas.

     

     

     

     

  • Keltoum Schut-Achibane

    Guest
    2020-10-03 om 16:03:02

    Ik werk op de IC en voor mij betekend een hoog lactaat bij een longpatiënt dat deze patiënt anaeroob aan het verbranden is. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij een patiënt met longontsteking waarbij er pulmonale shunting (door exsudaat in alveoli wordt de gaswisseling belemmerd, denk aan V:Q verhouding) heerst of patiënten met shock waardoor organen te weinig/geen zuurstof (ischemie) krijgen tgv het falen van de circulatie. Hierdoor is er te weinig zuurstof in de bloedbaan en als compensatie mechanisme gaat het lichaam dit op een andere manier proberen op te lossen met als doel energie produceren, het gevolg is dat lactaat gaat stijgen (acidose). Het mechanisme dat hierachter zit is het volgende: tijdens glycolyse wordt glucose omgezet in pyruvaat. De glycolyse gebeurt via een aantal stappen waarbij o.a. twee ATP’s (AdenosineTriPhosphaat) worden gemaakt. ATP is het meest voorkomende energierijke verbinding die wordt gebruikt om energie op te slaan en te vervoeren in het lichaam. Bij aanwezigheid van zuurstof zal er aerobe verbranding optreden, waarbij de pyruvaat richting krebscyclus oftewel citroenzuurcyclus ingaat. In deze cyclus komt het erop neer dat er verschillende stappen worden ondernomen om H+ (waterstofionen) in de cel binnen te halen zodat op het einde van de cyclus 38 ATP’s worden geproduceerd. Bij te weinig of geen zuurstof in de cel, gaat de pyruvaat niet de citroenzuurcyclus in om verwerkt te worden maar wordt het omgezet in lactaat en blijft het bij de 2 ATP’s die tijdens glycolyse zijn aangemaakt. Anaerobe verbranding van glucose is dus niet efficiënt, levert minder energie op en zorgt voor hoge lactaatproductie.

    ps: geleerd tijdens mijn opleiding & dankzij de simpele uitleg van jufdanielle

  • JufDanielle

    Guest
    2020-10-03 om 17:32:34

    Nice @souhaib-kharbouche en @keltoum-schut-achibane ! En jullie hebben helemaal gelijk. Als we glucose verbranden kan dat MET of ZONDER zuurstof. In de situatie zonder zuurstof zal er lactaat ontstaan. Oftewel een hoog lactaat in het bloed is een teken van zuurstofgebrek, oftewel hypoxie. Er zijn meerdere oorzaken voor een hoog lactaat in het bloed, maar shock is een belangrijke – en dat is ook waarvoor deze meting veelal wordt gebruikt (om in te schatten hoe zwaar de lichaamscellen het hebben).

  • c.de.vos

    Guest
    2020-10-07 om 13:01:06

    Ik wil jullie heel hartelijk bedanken voor de uitleg. Ik moest het één en ander opzoeken maar begrijp nu wel waarom het belangrijk is te weten bij spoedlongpatienten.

Log in to reply.