Home Forums Farmacologie Lange eliminatiehalfwaardetijd

  • Lange eliminatiehalfwaardetijd

    Posted by Daisy on 2024-01-14 om 21:23:33

    Wat gebeurt er als je bij lange eliminatie halfwaardetijd, meermaals doseert? Ontstaat er dan cumulatie? En zie je dit als een stabiele of niet stabiele bloedspiegel is dit de steady State? Hoe zit het met de nawerking bij meermaals of eenmalige dosering bij lange eliminatiehalfwaarde tijd. Neemt dit af bij meermalen dosering, of blijft dit gelijk bij eenmalige dosering

    Daisy antwoordde 11 months, 1 week ago 2 Members · 4 Antwoorden
  • 4 Antwoorden
  • Danielle

    Administrator
    2024-01-15 om 11:13:52

    Meermaals doseren is niet erg – als het bij de normale toedieningsfrequentie past.
    Er ontstaan pas problemen als je te snel weer een volgende dosis geeft: Hierbij ga je iemand overdoseren. Ook bij overdosering zal er een steady state bereiken, maar die zal zich instellen op te hoge plasmaconcentraties. Oftewel iemand krijgt te veel van het middel binnen. Dit geeft kans op toxiciteit en bijwerkingen.

    Eliminatie gaat meestal volgens de 1e orde-kinetiek. Dat wil zeggen dat per tijdseenheid een bepaald percentage werkzame stof wordt geklaard. Indien geen verzadiging van het eliminatiesysteem is opgetreden, is na viermaal de T½el 94% en na vijfmaal de T½el 97% van een toegediende hoeveelheid stof uitgescheiden. Oftewel hoe veel je eigenlijk ook toedient, na 5x de halfwaardetijd is 97% van het middel ge-elimineerd (het punt waarop je mag zeggen dat het uit het lichaam verdwenen is).

    Als eliminatie gaat volgens 0e orde kinetiek dan gaat het inderdaad wel stapelen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij alcohol: Hoe meer je drinkt, hoe langer het zal duren voordat het uit je bloed is.

    • Daisy

      Member
      2024-01-15 om 18:50:43

      okee dus dan kun je ervanuit gaan dat bij eenmalige dosering dezelfde nawerking te verwachten is als bij meermalige dosering (er staat niet bij of dit op de juiste tijden gebeurt of te snel op elkaar (overdosering)), dus geen toe- of afname van nawerking daar er steeds evenveel wordt geëlimineerd.

      er staat ook niet bij of het via de 0orde of via de eerste orde gaat dus onduidelijk…

    • Danielle

      Administrator
      2024-01-15 om 20:23:18

      Ja als het er niet bij staat dan heb je inderdaad eigenlijk te weinig informatie om er iets over te zeggen.
      Qua kinetiek zou ik van een 1e orde kinetiek uitgaan = dat is echt de overgrote meerderheid, dus dan heb je ‘standaard’ na 5x halfwaardetijd dat de spiegels echt heel laag zijn (nog maar 3% van wat het ooit was)

    • Daisy

      Member
      2024-01-16 om 10:30:26

      dankje.

      Ja ik heb het idee dat ik het allemaal begrijp maar ze in de stellingen gewoon te weinig informatie delen waardoor ik niet tot het juiste antwoord kom…

Log in to reply.