Home Forums Farmacologie Levodopa en sinemet

  • Levodopa en sinemet

    Posted by Bvergouwen on 2025-04-06 om 05:50:39

    Wat is de reden dat levodopa en sinemet niet samen gegeven mogen worden?

    Wat is de precieze werking van beide?

    Bvergouwen antwoordde 1 day, 11 hours ago 3 Members · 9 Antwoorden
  • 9 Antwoorden
  • hanneketeeven

    Member
    2025-04-06 om 16:47:24

    Hey Britt,

    Sinemet is een merknaam voor de combinatie levodopa en carbidopa. Levodopa werkt hetzelfde als dopamine, wat verstoord is bij Parkinson. De carbidopa zorgt dat de levodopa langer werkt. Levodopa is dus al onderdeel van Sinemet.

  • Bvergouwen

    Member
    2025-04-07 om 14:15:18

    Hoi

    Hoe kan het dan zijn dat een client van ons de sinemet en de levodopa/carbidopa niet samen mag hebben?

    • hanneketeeven

      Member
      2025-04-07 om 15:25:23

      Dat durf ik geen zeker antwoord op te geven. Levodopa en andere medicatie voor Parkinson worden heel nauw ingesteld, omdat te veel van het medicijn juist weer grotendeels dezelfde klachten op kan leveren. Misschien krijgt de cliënt juist te veel medicijn binnen als het samen gegeven wordt?

  • Bvergouwen

    Member
    2025-04-11 om 14:05:30

    @JufDanielle heeft u misschien een antwoord op bovenstaande vragen. Komt het misschien bij de client waar ik zorg voor draag omdat hij CYP2c19 heeft? Dat de medicatie daardoor op verschillende tijden word ingesteld?

    • Danielle

      Administrator
      2025-04-11 om 14:19:11

      Zoals Hanneke al terecht zei: Sinemet is een combinatie van levodopa en carbidopa. Als iemand Sinemet krijgt én daarnaast nog losse levodopa, kan dat leiden tot een te hoge totale dosering in één keer — en dat kan juist bijwerkingen of verergering van klachten geven. Het is dan beter om de dosis netjes over de dag te spreiden.

      Wat betreft je opmerking over CYP2C19: dat is inderdaad een enzym dat betrokken is bij de afbraak van veel medicijnen — maar net niet bij levodopa 😉 Dus dat heeft hier waarschijnlijk weinig mee te maken.

      Dit is echt een kwestie van dosering goed verdelen over de dag. Die dagschema’s zijn vaak maatwerk (en een hele zoektocht om te finetunen!), helemaal afgestemd op wat werkt voor die specifieke patiënt. Daar zal (buiten de behandelend neuroloog om) meestal ook niemand zomaar in sleutelen 😉

  • Bvergouwen

    Member
    2025-04-11 om 14:43:14

    Super bedankt voor de uitleg! Dan heb ik nog een laatste vraag hoe weet je bij welke medicijnen CYP2c19 speelt? Kan je dat ergens terug vinden of? @JufDanielle ik hoor het graag.

  • Bvergouwen

    Member
    2025-04-11 om 14:55:57

    Er schiet me nog wat te binnen hoe word er getest of je CYP2c19 hebt bijvoorbeeld? Word dit met bloedonderzoek vastgesteld of hoe gaat dit precies. @JufDanielle sorry voor de vele vragen haha.

    • Danielle

      Administrator
      2025-04-11 om 16:08:39

      Helemaal geen probleem hoor, ik vind het juist superleuk 😄

      Hoe weet je bij welke medicijnen CYP2C19 (of andere CYP-enzymen) een rol speelt?
      Dat kun je bijvoorbeeld terugvinden in het Farmacotherapeutisch Kompas, bij de farmacokinetiek welk enzym betrokken is bij de afbraak. Bij voorbeelden als omeprazol, diazepam, citalopram, clopidogrel zie expliciet zoiets als “afbraak via CYP2C19”.

      Hoe weet je of iemand een bepaalde CYP-variant heeft?
      Dat kan bepaald worden via een DNA-onderzoek (=farmacogenetisch profiel). Dat is meestal eenmalig, via bloed of wangslijmvlies. Dit gebeurt nog niet standaard bij iedereen hoor, maar soms wel als er veel bijwerkingen zijn of als medicatie onverwacht niet goed werkt. Dan kan de arts zo’n test aanvragen om te kijken of iemand bijvoorbeeld een trage of snelle metaboliseerder is van een bepaald enzym zoals CYP2C19. Verder is er veel onderzoek naar Parkinson en de CYP enzymen, dus misschien bij deze patient nog in het kader daar van.

  • Bvergouwen

    Member
    2025-04-11 om 18:49:25

    Dankjewel! Dan nog 1 vraag. Stel je hebt dat CYP2c19. Ik heb net gekeken naar bijvoorbeeld de protonpompremmers. Kan je er dan geen 1 krijgen? Mocht je die nodig hebben? Hoe werkt dat dan precies. @JufDanielle of moet je dan gewoon rekening houden met de tijd die het nodig heeft om het medicijn af te breken of heb je een lagere dosering nodig dan?

    En dan nog een vraagje. Hoe zit dat met de kans op hart en vaat ziekte die snap ik niet helemaal. Een client van ons heeft dat dus en er staat achter hoger risico op hart en vaatziekte?

Log in to reply.