Home › Forums › Afweersysteem › Milt
-
Milt
Posted by Carola Nieuwhoff on 2020-07-15 om 15:19:22In de video bespreek je de functie van de milt, goede functies lijkt mij zo.
Maar nu kan je ook zonder milt leven, is het dan zo dat andere organen de functie van de milt overnemen? Of worden deze functies niet overgenomen en ben je enkel extra kwetsbaar voor eventuele infecties?
info@prooidier.nl antwoordde 4 years, 3 months ago 1 Member · 6 Antwoorden -
6 Antwoorden
-
JufDanielle
Guest2020-07-15 om 15:34:12Hoihoi! Het niet (meer) hebben van een milt is inderdaad een vorm van immunodeficientie: het afweersysteem kan minder goed functioneren. Hierdoor hebben deze mensen met name meer kans op bepaalde bacteriële infecties, specifiek de van Ingekapselde bacterien zoals de Haemophilus influenzae, pneumokokken en meningokokken, maar denk bijvoorbeeld ook aan infecties na dierenbeten, malaria en een aantal parasitaire infecties. Het risico op een infectie met dit soort bacteriën is wel tot 350x verhoogd ten opzichte van mensen die wel een milt hebben, hierbij is dan vaak sprake van een ernstige infectie die uit de hand loopt tot een sepsis: de Post Splenectomie Sepsis (PSS)
Vandaar dat asplenie (het niet-hebben van een milt, of dat nou aangeboren is, of na het chirurgisch verwijderen van de milt) een indicatie is voor een aantal vaccinaties:
– Haemophilus influenzae type b
– Het pneumococcen vaccin
– Meningokokken
– en de griepprik
– En soms zijn er aanvullende reisvaccinaties nodig, afhankelijk van de reisplannenIn bepaalde situaties wordt er ook gekozen voor antibioticaprofylaxe. Zo zal er vaak worden gekozen om antibiotica in huis te hebben: Dat als er een infectie begint, bijvoorbeeld bij koorts of na een beet van hond of kat, dat iemand datzelfde uur nog kan beginnen met antibiotica zoals amoxicillilne clavulaanzuur. Bij jonge kinderen tot in elk geval 5 jaar oud, en bij mensen die korter dan 2 jaar geleden de splenectomie hebben ondergaan gebruiken in principe dagelijks antibiotica. In overleg tussen arts en patient kan hier natuurlijk vanaf worden geweken op basis van wensen van de patient, situatie van de patient, bijwerkingen die hiervan worden ervaren, en bijvoorbeeld voorgeschiedenis en andere aandoeningen die de patient heeft. In de LCI richtlijn Asplenie wordt in detail besproken welke vaccinatie-adviezen en antibioticaprofylaxe er wanneer is geindiceerd.
Andere functies van de milt worden (deels) overgenomen door andere organen. Maar je zal ook veranderingen in de bloedsamenstelling kunnen zien, waarbij met name de verhoogde trombocyten (trombocytose) voor problemen kunnen zorgen. En een vermindering van geheugen B-cellen.
-
Carola nieuwhoff
Guest2020-07-15 om 20:42:16Dat is dus best heftig om de milt te verliezen. Dank voor je uitgebreide antwoord!
-
info@prooidier.nl
Guest2020-09-10 om 08:58:19Kan iemand mij vertellen waar ik de video over de milt kan vinden of in welke deze besproken wordt? Zijn best wel veel video’s om door te spitten anders..:)
-
Kimberley Van Boxstel
Guest2020-09-10 om 09:54:11Hoi, idd heftig zag laast op tv een meisje geboren zonder milt bijzonder verhaal zeker als het aangeboren is.
-
JufDanielle
Guest2020-09-10 om 15:15:31@infoprooidier-nl de milt wordt kort besproken in de video Lymfestelsel. Ook komt er een aparte video aan over de milt en wat er gebeurt na miltverwijdering. Die ga ik na mijn zwangerschapsverlof opnemen 🙂 Mocht je er in de tussentijd nog vragen over hebben hoor ik het natuurlijk graag: dan geef ik vast een voorproefje 😉
-
info@prooidier.nl
Guest2020-09-10 om 17:13:36Ah! Dank voor de verwijzing. Ik ben benieuwd naar je video maar eerst even genieten van je kleine mensje. 🙂
Log in to reply.