Home › Forums › Voortplanting en ontwikkeling › natte longen en een badbevalling
-
natte longen en een badbevalling
Posted by Sara22 on 2024-08-21 om 19:45:36Mijn vraag hoort niet helemaal bij het kopje keizersnede, maar omdat je hier specifiek iets zegt over de natte longen en het niet passeren van de vagina wil ik hier toch even iets over vragen.
Ik loop al een tijdje met deze vraag. Hoe gaat dit bij een badbevalling?Ik heb dit ooit aan mijn eigen verloskundige gevraagd, maar zij had niet meteen een antwoord voor mij. Bij een bad bevalling wordt in principe het vruchtwater uit de longen gedrukt omdat de baby vaginaal wordt geboren, maar de baby wordt dan wel onder water geboren. Komt er dan niet meteen weer water in de longen van de baby?
Sara22 antwoordde 3 months, 3 weeks ago 3 Members · 5 Antwoorden -
5 Antwoorden
-
Hoi Samira!
Wat een super leuke vraag! Ik ben zelf ook in bad bevallen dus ik heb hier ook zeker over nagedacht. Gelukkig heeft de natuur daar een prachtige manier voor gevonden.In je buik ademt de baby niet: De longen zitten vol met vruchtwater, wat met name als doel heeft dat de longen zich kunnen ontwikkelen. Een ademhalingsfunctie hebben de longen nog niet: Alle zuurstof komt via de navelstreng richting baby ipv de longen.
Zolang de baby in water zit (vruchtwater danwel badwater) is er geen ademprikkel. Vandaar dat er dus geen water wordt ingeademd bij een badbevalling. Pas als de baby boven water komt, zal het lichaampje de eerste ademprikkel aanmaken.
Aangezien baby de zuurstof via de navelstreng krijgt, kun je de baby tijdens het geboren worden dus gerust onder water laten. Hiervan heb ik zelf dankbaar gebruik gemaakt voor een mágisch moment tijdens de geboorte 😍 Lotte was nog onderwater, en keek mij secondenlang aan vanuit onder water. Toen ze helemaal geboren was heb ik haar gepakt en op mijn borst gelegd. En dat was het moment van die eerste ademprikkel: pas toen ik haar bovenwater had getild.
Wel is het natuurlijk dan belangrijk om als de baby eenmaal boven water is geweest, niet weer onder water te doen: De ademprikkel is dan wél geactiveerd. (al hebben baby’s dus een duikreflex, waar je onder andere bij babyzwemmen gebruik van maakt: Je kunt je baby -onder de juiste begeleiding- onder water houden!)
Misschien dat een verloskundige hier nog wat meer over kan vertellen – maar ik vind het in elk geval een prachtig mechanisme!
Groetjes, Danielle-
Mooi verhaal over jouw eigen bevalling😍.
Ik had geen badbevalling maar heb wel mijn eigen dochter direct gepakt na haar geboorte en zelf op mijn borst gelegd. Dat was ook heel bijzonder. Het voelde zoveel natuurlijker dan bij de geboorte van mijn zoon.
-
-
Dank je wel voor je uitgebreide uitleg en wat leuk om te lezen over jouw badbevalling :).
Ik wist al wel dat een baby niet onder water gaat ademen tijdens een bad bevalling, maar ergens voelde het niet helemaal logisch dat water uit de longen wordt gedrukt tijdens de baring en vervolgens de baby onder water wordt geboren. Ik begrijp nu dat er wel water wat uit de longen wordt gedrukt tijdens een bad bevalling maar doordat de baby geen ademprikkel krijgt de longen dus niet weer als het ware vol lopen.
Ik ben zelf 2 keer bevallen met zelfhypnose. Dit was ook een hele bijzonder ervaring 🙂
-
Ja precies!
En wauw wat bijzonder, was dat op basis van hypnobirthing?
-
Log in to reply.