Home Forums Huid ontsteking of infectie?

  • ontsteking of infectie?

    Posted by Karin on 2023-03-04 om 18:11:18

    Hi,

    in de video wondgenezing wordt gesproken over 4 stadia. De 2e stadia is ontsteking met de kenmerken Rubor, calor, dolor tumor en functio leasa. Daar wordt bij gezegd niet “niet te verwarren met infectie.

    Nu in de video wondbehandeling wordt gesproken over verstoorde bacteriële balans. Hier kan een infectie bij horen met de typische infectie verschijnselen Rubor, calor, dolor, tumor en functio leasa.

    Nu ben ik even in de war. je hebt de zelfde kenmerken maar de ene keer is het een ontsteking en de andere keer is het een infectie ?

    Hoe weet je nu wat wat is en wanneer?

    Groetjes Karin

    Karin antwoordde 1 year, 9 months ago 2 Members · 3 Antwoorden
  • 3 Antwoorden
  • Danielle

    Administrator
    2023-03-06 om 12:26:02

    Hoi Karin!
    Ontsteking en infectie zijn twee termen die vaak door elkaar gehaald worden, maar ze zijn inderdaad heel verschillend.
    Ontsteking = normale lichaamsreactie om iets op te ruimen. In dit geval dus normale wondgenezing, oftewel fysiologisch.
    Infectie = Ontstekingsreactie + indringer. Er is een oorlog gaande tussen indringer en het afweersysteem. Dit is pathologisch.

    Ontsteking:
    Een ontsteking is een normale lichaamsreactie om iets op te ruimen. Dus in het kader van de normale wondgenezing is het de stap waar de wond wordt opgeruimd. Dit gebeurt in elke wond, hoe groot of klein dan ook.

    Infectie:
    Maar als er een bacterie, parasiet, virus etc aanwezig is… dan wordt het een infectie genoemd. En dit gebeurt (gelukkig) niet in elke wond. Hierbij zal de wondgenezing abnormaal gaan verlopen: Een wond blijft in die onstekingsfase hangen waardoor de verdere wondgenezing spaak loopt. Er kan bijv antibiotica nodig zijn om de wond weer verder te kunnen laten genezen.

    Verschil zien:
    Zowel ontsteking als infectie hebben inderdaad de 5 typische symptomen (rubor, calor, dolor, tumor, functio laesia). Maar het zal met name de timing en het huidbeeld zijn waardoor je het onderscheid gaat maken.
    → Timing: De ontstekingsfase van de wondgenezing begint meestal na 3 uur en duurt tot en met gemiddeld dag of 2 (en maximaal 2 weken). Alles daarna is afwijkend en komt in het rijtje van verstoorde wondgenezing terecht. Infectie is dat 1 van de oorzaken waar je aan kunt denken, zeker als het de rubor calor dolor tumor en functio laesia is die zo lang aanhoudt.
    → Huidbeeld: Soms is het overduidelijk een wondinfectie (de pus komt je tegemoet zeg maar…), dan zal je al snel doorhebben dat er een infectie gaande is. Soms is het stagneren van de wondgenezing het enige symptoom. Zie video over verstoorde wondgenezing: Een infectie is dan 1 van de oorzaken waar je aan kunt denken.

    Mocht je een keer een wondverpleegkundige tegen het lijf lopen: Die kunnen hier nog specifieker over uitleggen, en hebben vaak ook voorbeelden/foto’s van de verschillen tussen de twee !

    Hopelijk is het verschil zo iets duidelijker 🙂 Groetjes, Danielle

    • Karin

      Member
      2023-03-07 om 17:42:24

      Bedankt Danielle,

      Duidelijk!!👍

  • Karin

    Member
    2023-03-07 om 17:34:14

    Hoi Danielle,

    Bedankt voor je reactie. Heel duidelijk ik heb hem door 🙂 👍

    Groetjes Karin,

Log in to reply.