Home › Forums › Hormoonstelsel › Osmolariteit vs osmolaliteit
-
Osmolariteit vs osmolaliteit
Posted by wavwijk on 2023-09-27 om 10:45:59Hai,
Ik dacht in de video een foutje te hebben opgemerkt, maar ik zat er naast. Ik dacht je bedoelt vast osmolariteit ipv osmolaliteit. Maar heb ik het goed begrepen dat osmolaliteit het aantal deeltjes opgelost per kg vrij water is en dat osmolariteit het aantal deeltjes opgelost per kg serum is? Moeten we het als het gaat om het menselijk lichaam het dan niet altijd over osmolariteit hebben?
Alvast bedankt, groetjes Willeke
Danielle antwoordde 1 year, 1 month ago 2 Members · 1 Antwoord -
1 Antwoord
-
Osmolariteit en osmolaliteit zijn allebei manieren om de concentratie van opgeloste deeltjes in een vloeistof uit te drukken, maar ze worden op verschillende manieren gebruikt en hebben betrekking op verschillende aspecten van de concentratie… Met name het verschil in het referentiepunt voor het volume van de oplossing:
Osmolariteit: is de concentratie van opgeloste deeltjes in een oplossing per liter oplossing (L). Het wordt uitgedrukt in osmol per liter (osmol/L). Osmolariteit is gebaseerd op het volume van de oplossing in liters. Het houdt rekening met het totale volume van de oplossing, inclusief het water en de opgeloste stoffen.
Osmolaliteit: is de concentratie van opgeloste deeltjes in een oplossing per kilogram oplosmiddel (kg). Het wordt uitgedrukt in osmol per kilogram (osmol/kg). Osmolaliteit is gebaseerd op het gewicht van het oplosmiddel (meestal water) in kilogram. Het negeert het volume van de opgeloste stoffen en richt zich alleen op het gewicht van het oplosmiddel.
Het belangrijkste verschil tussen osmolariteit en osmolaliteit is dus het referentiepunt voor het volume of gewicht van de oplossing. Osmolariteit wordt vaak gebruikt in de klinische chemie en geneeskunde om de concentratie van opgeloste deeltjes in het bloed en andere lichaamsvloeistoffen te meten, terwijl osmolaliteit wordt gebruikt om de concentratie van opgeloste deeltjes in het bloedplasma te evalueren, vooral in situaties waarbij de bloedosmolaliteit wordt beïnvloed door veranderingen in het volume van lichaamsvloeistoffen, zoals bij uitdroging.
In de meeste gevallen zijn de verschillen tussen osmolariteit en osmolaliteit klein. Wat ook niet helpt is dat de termen vaak door elkaar heen gebruikt worden, omdat ze vaak zo vergelijkbaar zijn 😉 maar het onderscheid kan van belang zijn in specifieke medische situaties.
(Door een bug was mijn eerdere reactie verloren gegaan, hierbij even opnieuw. Excuses voor eventuele dubbele meldingen!)
Log in to reply.