Home Forums Ademhalingsstelsel Pneumonie

  • Danielle

    Administrator
    2024-12-16 om 11:48:33

    Hoi Britt,
    Dat verschil weet je inderdaad niet, tenzij je specifiek gaat testen op de aanwezigheid van betreffende virussen en bacterien. Op basis van klachten kan je het niet achterhalen. Hier zijn nogal wat misverstanden over: Bijvoorbeeld de hoogte van de koorts, of wel/geen slijm dat dan zou betekenen juist wel of niet bacterie = dit is niet zo. Je weet het pas als je test.
    Ook kán een pneumonie door een virus minder ernstig verlopen, maar hoeft zeker niet. Denk maar aan de RS virus pneumonie bij kindjes. Of pneumonie bij COVID.

    In de huisartsenpraktijk worden alle patienten met een pneumonie in principe behandeld met antibiotica zonder te testen welke verwekker er precies speelt. Tenzij je een meldingsplichtige ziekte vermoed zoals kinkhoest. In het ziekenhuis is testen vaak makkelijker toe te passen, en waarschijnlijk is de patient zieker dus meer gewenst om specifiek te weten wat er aan de hand is. Daar wordt dan specifiek getest op een heel rijtje verwekkers, en dan weet je daarna welke aanwezig zijn.

    Ik heb nav deze vraag ook weer iets nieuws geleerd – Ik vind het een mooie nuance in elk geval:
    Uit de NHG standaard Acuut Hoesten (waaronder pneumonie)
    “Concluderend worden bij patiënten met een pneumonie in de huisartsenpraktijk een aanzienlijk aantal verschillende respiratoire virussen en bacteriën gevonden. Het is nog onduidelijk hoe vaak respiratoire virussen daadwerkelijk zonder bacterie de oorzaak zijn van een pneumonie. Mogelijk gaat het toch vaak om co-infectie met een bacterie.”
    https://richtlijnen.nhg.org/standaarden/acuut-hoesten#volledige-tekst-achtergronden (kopje achtergronden, dan bij etiologie, en dan bij de details van Pneumonie)

    Groetjes, Danielle

Log in to reply.